Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Stjärnfall över svenska hotell

Nu har även svenska hotell betygsatts med stjärnor. Men flera av de stora kedjorna har valt att stå utanför.

Publicerad 4 december 2003

Sverige har fått stjärnor på hotellen. Hittills har Sveriges Hotell- och restaurangföretagare, SHR, fått 300 hotell att ansluta sig till klassificeringen. Turistministern Ulrica Messing avtäckte den första stjärnskylten på Rica City Hotel i Stockholm i december och många hotellägare gick därifrån med sina skyltar under armen.

– Systemet i de olika länderna är inte helt jämförbara, men i stort har man utgått från samma värderingar. Vi har valt samma system som danskarna haft i sju år, säger Rikard Bergsten på SHR.
I över 20 år har frågan diskuterats av turistbranschen. Sverige har tillsammans med Finland och Norge varit ensamma i Europa om att sakna ett officiellt system.

– För ett litet hotell som vårt är denna klassificering utmärkt, säger Dan och Björn Collin, ägare till Columbus Hotel på Söder i Stockholm. De har fått tre stjärnor på sin skylt.
Stjärnorna fördelar sig från 1-5. För tre stjärnor krävs tillgång till dator och fax i receptionen. Samtliga rum har privat toalett och badrum. Tv och telefon på rummet. Bemannad reception dagtid. Hiss.

– Internationella besökare ställer krav på att kunna välja hotell efter vägledning genom stjärnmärkning. Vi saknar enstjärniga alternativ så här långt och vi har sex stycken femstjärniga hotell. Fem i Stockholm och ett i Göteborg, säger SHR:s vd Mats Hulth.
Fyra hotellkedjor har valt att ställa sig utanför den här klassificeringen. Det är Scandic, Radisson SAS, Choice och Ibis.

Varför?
– Scandic är inte stjärnmärkt för att vi tycker att vi redan är etablerade i Norden. Klassificeringen ger ingen rättvisa. Ett trestjärnigt hotell i Italien har inte samma standard som ett trestjärnigt hotell i Frankrike, säger Sören Hullberg, regiondirektör på Scandic.

Läs mer
Här kan du se stjärnor: www.hotelsinsweden.com
Svenska hotellgäster ska få se stjärnor. Läs mer här >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.