Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sjukskrivna ska möta arbetsförmedlare tidigare

Vid årsskiftet infördes en ny tidsgräns för sjukskrivna. Nu ska Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen tillsammans kartlägga de sjukskrivnas behov efter tre månader. -- Ta med någon från facket på ett sådant här möte, tipsar HRF:s förbundsjurist Eva-Lotta Ramberg.

Publicerad 31 januari 2012

Tidigare kunde Arbetsförmedlingen komma in i bilden efter 180 sjukskrivningsdagar, eller ännu senare när den sjuke var på väg att utförsäkras. Nu ska kontakterna ske redan efter 90 dagar. De som är arbetslösa och sjukskrivna har fått en ännu kortare tidsgräns, och ska få en samordnad insats 60 dagar efter sjukanmälan. Den sjuke kan redan då få förslag om att byta jobb. 
– Det kan vara bra att inte allt ska ske i sista minuten hela tiden. Sådant är jättestressigt för våra medlemmar. Då är det bättre att få en tidigare kontakt, säger HRF:s förbundsjurist Eva-Lotta Ramberg.

De som är sjukskrivna länge kommer att märka av förändringen. Städare, restaurangbiträden och storkökspersonal hör till de yrken som har flest antal sjukskrivningsdagar, i genomsnitt  70 – 85 dagar, enligt siffror från Försäkringskassan.
–  Är det så att man bara tar upp situationen för diskussion, att det inte förekommer några tvångsmedel, så kan det underlätta. Då blir det förhoppningsvis färre som trillar mellan stolarna, säger Eva-Lotta Ramberg.

De två myndigheterna tror att ungefär 40 000 personer berörs av de nya reglerna under 2012. I slutet av mars kommer de första sjukskrivna att märka av förändringen. 
– Jag tycker att det är bra om man har med sig någon från facket på ett sådant här möte. Jag upplever att det bidrar till ett bättre resultat och bättre kontakt. Vi kan diskutera rehabilitering, prata om ersättningsnivåer och ställa frågor om regelverket, säger Eva-Lotta Ramberg. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här