Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

SHR: Ams statistik stämmer inte

I veckan presenterade Arbetsförmedlingen siffror som visar att sysselsättningen sjönk i hotell- och restaurangbranschen förra året. Helt fel, menar Sveriges- hotell- och restaurangföretagare, som nu bett SCB ta en ny titt på statistiken.

Publicerad 1 mars 2012

Arbetsförmedlingens årsstatistik för 2011 på arbetsmarknaden presenterades i veckan och bjöd på blandade nyheter. Under året ökade antalet sysselsatta med 93 000 personer. Detta påverkade dock inte sysselsättningsgraden i landet nämnvärt, delvis för att arbetskraften samtidigt blivit allt större. Många olika branscher stod för ökad sysselsättning, skriver Ams. Dit hör dock inte hotell- och restaurangbranschen, som enligt statistiken i stället hade en sjunkande sysselsättning förra året.

Detta påstående har fått Sveriges hotell- och restaurangföretagare, SHR, att reagera.
– Det är något som inte stämmer i Arbetsförmedlingen och SCB:s underlag. Nästan alla andra källor visar på en sysselsättningsökning inom hotell- och restaurangbranschen, säger Björn Arnek, branschekonom på SHR.
    
Han hänvisar till bland annat SCB:s kortperiodiska sysselsättningsstatistik  och den statistik som SHR själva samlar in bland medlemsföretagen.
– Jag gjorde en jämförelse mellan september 2010 och september 2011, och de företag som var med i båda undersökningarna. Där kan man se att antalet anställda på dessa företagen var 4 procent högre 2011.

Björn Arnek har varit i kontakt med SCB som är ansvarig för statistiken bakom Arbetsförmedlingens rapport.
– De har lovat att granska materialet och återkomma till oss, säger Björn Arnek.

Fakta: Statistiken

Den officiella arbetslöshetsstatistiken kommer från SCB och deras Arbetskraftsundersökning, AKU. Undersökningen bygger på intervjuer med slumpvis utvalda personer. SCB skriver själva att ”AKU är en urvalsundersökning som är förenad med slumpfel. Det kan vid enstaka tillfällen leda till stora avvikelser i skattningarna.” 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här