Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sex medlemmar fick 60 000 i skadestånd

Sex ungdomar har äntligen fått ersättning för det jobb de utförde på en restaurang sommaren 2002. De anställda har fått ekonomiskt skadestånd på mellan 5000 och 20000 kronor sedan krögaren gått med på en förlikning.

Publicerad 30 oktober 2003

Över ett år har det tagit att nå en uppgörelse med arbetsgivaren på restaurang Mamma Rosa i Borgholm på Öland.

De sex ungdomarna gick till facket när arbetsgivaren inte betalade rätt lön, ingen ob-ersättning, ingen semesterersättning, ingen övertid och ingen sjuklön.
De anställda krävde allmänt och ekonomiskt skadestånd för brott mot kollektivavtalet.

Daniela Jovanovic, en av de anställda, säger att det har varit väldigt jobbiga månader. Hon har inte orkat bry sig mot slutet. Det har gått för lång tid. Nu studerar hon.
– Huvudsaken var att de andra tjejerna fick rätt, det var deras första jobb. Jag har varit i branschen sedan jag var 15.

Det var Daniela som ringde till facket. När hon skulle få ut sin första lön för juni förra sommaren fick hon både svart och vit lön. Chefen rev sönder tidrapporten och när Daniela sa upp sig försökte han sätta dit henne för springnotor.
– Det var aldrig pengarna som var viktigast för mig, utan att arbetsgivaren skulle fatta att man behandlar inte folk hur som helst, säger hon om uppgörelsen som gav henne 5000 kronor.
– Jag tycker att facket har gjort ett bra jobb, man har kunnat ringa ombudsmannen Margit Tossavainen om det varit något.

Juristen Lena Vidman på LO-TCO Rättsskydd säger att medlemmarna och arbetsgivaren har träffat en frivillig överenskommelse.
– Jag är nöjd med uppgörelsen och jag tror att medlemmarna också är det, säger Lena Vidman.

Fakta: Skadeståndskraven
* De sex anställda hade begärt ekonomisk ersättningar: uteblivna löner, övertid och liknande för mellan 6000 och 20 000 kronor.
Dessutom hade de begärt allmänt skadestånd på 40000 ? 60000 kronor var.
* En medlem fick 20 000 kronor, tre fick 10000 kronor var och två personer fick 5000 var i skadestånd.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.