Nyheter Tävling

Servitrisen Sara vinnare på ny gala

I helgen hölls Stella-galan, Sveriges första prisgala som riktar sig enbart till kvinnor inom svensk gastronomi. HRF:aren Sara Simu tog hem priset som bästa servitris.

Publicerad 30 januari 2018
Servitrisen Sara vinnare på ny gala
Sara Simu, Årets Stella-servitris. Foto: Susanne Walström

Hur kändes det att bli utsedd till bästa servitris på Stella-galan?
– Det var fantastiskt. Det känns verkligen hedrande, både för mig själv och för min arbetsplats, Restaurang Utblick på Luppioberget i Tornedalen. Det var riktigt mycket girl-power att galan prisar och lyfter kvinnor inom gastronomivärlden, det behövs verkligen. Jag har jobbat som servitris sedan jag var 17 år, och jag har kämpat hårt för att komma dit jag är i dag.

Vad är det bästa med servitrisyrket?
– Det är mötet med gästerna och att kunna ge dem en helgjuten upplevelse. Att kunna förmedla mina kunskaper om mat och dryck, som är mitt stora intresse. Jag är utbildad servitris och bartender, och när min restaurang är säsongsstängd utbildar jag mig till sommelier. Till min restaurang kommer människor från hela världen och det är roligt att få berätta om våra produkter och råvaror, som ofta är lokalt producerade.

Om Stella-galan

Stella-galan är den första gala som enbart prisar framstående kvinnor inom svensk gastronomi. Ett av syftena med galan är att lyfta fram och skapa fler kvinnliga förebilder inom branschen. Totalt utsågs nio vinnare inom olika yrkeskategorier.

Varför behövs det ett pris som riktar sig enbart till kvinnor?
– Det finns så många duktiga kvinnor inom svensk gastronomi som förtjänar att lyftas. Trots att vi är många kvinnor i branschen så lyfts oftare männens prestationer fram. Jag fick en massa energi av att träffa så många kunniga kvinnor från olika delar av branschen, som alla brinner för sina yrken.

Juryns motivering

Med hängivenhet om de små detaljerna och ett utpräglat sinne för restaurangens flöde visar Sara Simu sin breda kompetens inom service. Den djupa kunskapen om såväl den lokala omgivningen som råvarorna på tallriken och i glaset förmedlas med en värme som ger mersmak, och är ett strålande exempel på ett levande restaurang-Sverige utanför de stora städerna.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här