I helgen hölls Stella-galan, Sveriges första prisgala som riktar sig enbart till kvinnor inom svensk gastronomi. HRF:aren Sara Simu tog hem priset som bästa servitris.

Hur kändes det att bli utsedd till bästa servitris på Stella-galan?
– Det var fantastiskt. Det känns verkligen hedrande, både för mig själv och för min arbetsplats, Restaurang Utblick på Luppioberget i Tornedalen. Det var riktigt mycket girl-power att galan prisar och lyfter kvinnor inom gastronomivärlden, det behövs verkligen. Jag har jobbat som servitris sedan jag var 17 år, och jag har kämpat hårt för att komma dit jag är i dag.
Vad är det bästa med servitrisyrket?
– Det är mötet med gästerna och att kunna ge dem en helgjuten upplevelse. Att kunna förmedla mina kunskaper om mat och dryck, som är mitt stora intresse. Jag är utbildad servitris och bartender, och när min restaurang är säsongsstängd utbildar jag mig till sommelier. Till min restaurang kommer människor från hela världen och det är roligt att få berätta om våra produkter och råvaror, som ofta är lokalt producerade.
Om Stella-galan
Varför behövs det ett pris som riktar sig enbart till kvinnor?
– Det finns så många duktiga kvinnor inom svensk gastronomi som förtjänar att lyftas. Trots att vi är många kvinnor i branschen så lyfts oftare männens prestationer fram. Jag fick en massa energi av att träffa så många kunniga kvinnor från olika delar av branschen, som alla brinner för sina yrken.