Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Servitör diskriminerade romer

En restaurang i Stockholm vägrade att servera fem romer. Nu har servitören dömts till böter och skadestånd för olaga diskriminering.

Publicerad 8 mars 2005

De fem romerska kvinnorna hade varit på ett studiebesök i centrala Stockholm. De skulle äta lunch och stämde träff på en restaurang med sin kvinnliga lärare.

Men när romerna kom till restaurangen förklarade en servitör att lokalen var fullbokad, och körde ut dem.
Kvinnorna blev ledsna och kränkta. Restaurangen var nämligen helt tom och de utgick från att de nekades tillträde på grund av sitt ursprung och sina traditionella romerska klänningar.

När lärarinnan som de skulle äta lunch med kom till restaurangen, tyckte hon att det var underligt att romerna stod utomhus i kylan. Hon gick ensam in på restaurangen för att boka bord åt hela sällskapet.

Lärarinnan, som är svenska och inte har romerskt ursprung, välkomnades av servitören som omedelbart ordnade ett bord. Han var mycket tillmötesgående, ända tills hon hämtade in sina väninnor. Då var restaurangen plötsligt fullbokad igen.

Lärarinnan blev mycket upprörd över händelsen och polisanmälde restaurangen. Anmälan ledde till ett åtal mot den ansvarige servitören och en rättegång i Stockholms tingsrätt.
Nu har rätten dömt servitören till 3000 kronor i dagsböter för olaga diskriminering. Han ska även betala 5000 kronor i skadestånd till de fem kvinnorna för kränkning.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här