Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sämre arbetsmiljö för unga kvinnor

Unga kvinnor har fått sämre arbetsmiljö, visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket. Städare och restaurangpersonal hör till de grupper som har sämst fysisk arbetsmiljö.

Publicerad 23 juni 2014
Sämre arbetsmiljö
för unga kvinnor
Upprepade rörelser är vanligt för hotell- och kontorsstädare. Foto: Mostphotos

Allt fler unga kvinnor har värk i kroppen efter att ha upprepat samma arbetsuppgifter eller arbetat framåtböjda, i vriden ställning.  Fler unga kvinnor känner också olust inför att gå till jobbet och har svårt att sova på grund av jobbet. Färre kvinnor, oavsett ålder, upplever att de har ett omväxlande arbete.
Uppgifterna kommer från den arbetsmiljöundersökning som Statistiska centralbyrån, SCB, gör vartannat år på uppdrag av Arbetsmiljöverket.
De största försämringarna mellan 2011 och 2013 gäller kvinnor i åldern 16–29 år. För män i samma åldersgrupp har arbetsmiljön tvärtom förbättrats, bland annat när det gäller färre tunga lyft och bullerexponering.
Ungefär en tredjedel av alla som jobbar har olika kroppsliga besvär varje vecka, till exempel ont i nacke, axlar eller knän. Arbetare har överlag mer besvär än tjänstemän.

Bland de yrkesgrupper som till stor del har påfrestande arbetsställningar märks hotell- och kontorsstädare samt storhushålls- och restaurangpersonal.
Av undersökningens kvinnliga hotell- och kontorsstädare arbetar 56 procent i vridna arbetsställningar. För 75 procent av städarna innebär arbetsuppgifterna upprepade rörelser flera gånger per minut under minst en fjärdedel av arbetstiden.  
Storhushålls- och restaurangpersonal gör också många upprepade rörelser, 69 procent.

I undersökningen ställs också frågor kring vad som görs för att förbättra arbetsmiljön, genom systematiskt arbetsmiljöarbete samt företagshälsovård. För kvinnor som arbetar inom storhushåll och restaurang är sådana insatser ovanliga. Här har 45 procent systematiskt arbetsmiljöarbete och 32 procent har tillgång till företagshälsovård. I den utsatta gruppen hotell- och kontorsstädare saknar över hälften företagshälsovård. På arbetsmarknaden i stort ser det bättre ut, enligt undersökningen. Där har i genomsnitt över hälften av de sysselsatta systematiskt arbetsmiljöarbete och två av tre har tillgång till företagshälsovård.

 Mer ur undersökningen

  • Kvinnliga hotell- och kontorsstädare är mest utsatta när det handlar om hudkontakt med rengöringsmedel.  74 procent utsätts för detta under minst en fjärdedel av arbetstiden.
  • Av storhushålls- och restaurangpersonal är 38 procent utsatta för buller minst en fjärdedel av arbetstiden.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här