Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så vill S och LO skärpa reglerna

LO och Socialdemokraterna vill införa nya regler på den svenska arbetsmarknaden. Planen är att stoppa lönedumpning, skattefusk och utnyttjande av arbetskraft.

Publicerad 27 november 2013

I dag presenterade LO tillsammans med Socialdemokraterna förslag på nya regler för den svenska arbetsmarknaden. Ordningsreglerna är en handlingsplan för att stoppa lönedumpning, skattefusk och utnyttjande av arbetskraft. Grundtanken är att svenska kollektivavtal ska gälla på den svenska arbetsmarknaden, berättade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven.

Bland de tio ordningsreglerna, som presenterades på en byggarbetsplats i Fruängen i södra Stockholm, stod upprivandet av Lex Laval i centrum.
Bland förslagen finns också punkter som direkt berör hotell- och restaurangbranschens anställda. Till exempel vill LO och S att arbetstagare från tredjeland, det vill säga länder utanför EU, ska garanteras kollektivavtalsenliga villkor. Arbetsgivarnas arbetserbjudanden ska också göras juridiskt bindande.

Ett system för förhandskontroller och efterkontroller med kännbara sanktioner mot arbetsgivare ska införas. Det är ett förslag som HRF har efterlyst för att stoppa utnyttjandet av migrantarbetskraft. Vidare föreslås det att Lagen om uthyrning av arbetskraft ska ändras så att det blir förbjudet att hyra ut och hyra in arbetskraft för stadigvarande behov. Man vill också införa en individuell månadsredovisning av de anställdas skatter och arbetsgivaravgifter.
– Otryggheten ska inte tillåtas breda ut sig, sa LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här