Nyheter UKRAINA

Så vill HRF matcha jobb till flyktingar från Ukraina

Det är inte bidragsanställningar och slopade personalliggare som krävs för att ukrainare på flykt snabbt ska komma i arbete. Matchning och validering är en snabbare och schystare väg. Det menar HRF:s vice ordförande Pim van Dorpel.

Publicerad 29 mars 2022
Så vill HRF matcha jobb till flyktingar från Ukraina
Validering och fungerande barnomsorg - det är receptet för att ukrainska flyktingar snabbt ska komma i arbete, tror HRF:s vice ordförande Pim van Dorpel. Foto: Istockphoto, Anna-Karin Nilsson

I en debattartikel i Dagens Nyheter har organisationen Företagarnas vd och ordförande listat vad som behövs för att människor som flytt Ukraina snabbt ska komma i jobb i Sverige.

Bland förslagen finns att man ska pausa personalliggarinspektioner. Det förvånar Pim van Dorpel.
– Personalliggare finns för att man ska undvika svartarbete och oschysta villkor. Det är inget ingrepp i den personliga integriteten. Det låter bara som att de som skrivit den här debattartikeln vill bli av med en kontrollfunktion, och det brukar man bara vilja om man har något att dölja.

Artikelförfattarna menar att Skatteverkets inspektioner av personalliggare är överdrivet nitiska, och riskerar att bidra till att straffa företagare som ger flyktingar jobb.

– Jag upplever inte att hotell- och restaurangföretag upplever att det är krångligt i dag. Många har det dessutom digitalt. För de anställda kan personalliggarna dessutom vara en trygghet.

Man utgår från att de som kommer från Ukraina saknar kompetenser.

Hotell- och restaurangfacket har länge kämpat för att antalet bidragsanställningar ska begränsas. Artikelförfattarna anser att den nuvarande situationen kräver att ukrainska flyktingar får samma rätt till subventionerade anställningar som nyanlända under etableringen.

– Man utgår från att de som kommer från Ukraina saknar kompetenser. Här finns alla möjligheter att vara snabbfotad genom att kraftsamla. Vi vill se samverkan mellan myndigheter för att sortera kompetenser. Vi har en stor kompetensförsörjningsbrist nu. Vi som samhälle borde även kunna få till ett snabbspår för validering, säger Pim van Dorpel.

Bristen på kommunal barnomsorg är en annan fråga som HRF vill uppmärksamma.
Många av de som kommer är kvinnor och barn. För att underlätta att ta jobb inom till exempel hotell och restaurang skulle man behöva erbjuda barnomsorg också på obekväma tider.
– Det är kanske helt avgörande i det här läget, säger Pim van Dorpel.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här