Nyheter DRICKS

Så skattar du dricksen

Snart är det dags att deklarera. En del av dina inkomster måste du hålla reda på själv – dricksen. Den som slarvar med redovisningen av den kan få betala i efterhand.

Publicerad 27 april 2020
Så skattar du dricksen
Glöm inte dricksen vid deklarationen. Foto: Fialotta Bratt

Den 4 maj måste årets inkomstdeklaration vara inlämnad. Då gäller det att veta vilken summa som ska in i ruta 1.5, ”ej pensionsgrundande inkomst”. Både dricks som kontanter och den som betalas med kontokort räknas.
– Man måste ha koll på hur mycket dricks man fått under året, så det är bäst att föra noteringar dagligen, säger Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket.

Den som inte redovisar sin dricks riskerar att få betala i efterhand om Skatteverket kommer på det. Saknar den anställde då underlag som visar hur mycket dricks hen fått kan Skatteverket i vissa fall uppskatta inkomsten skönsmässigt, det vill säga på ett ungefär.
– Om Skatteverket till exempel gör en revision hos arbetsgivaren och där ser att anställda fått dricks gäller det att de anställda också har redovisat det, säger Yngve Gripple.

Yngve Gripple, Skatteverket.

Om arbetsgivaren har hand om fördelningen räknas dricksen ihop med resten av inkomsten. Då ska den ingå i inkomstbeloppet som står på årsbeskedet från arbetsgivaren och blir därför pensionsgrundande.

Anledningen till att dricksen normalt sett inte är pensionsgrundande är att gästerna som regel ger summor som ligger långt under gränsen för att betala sociala avgifter, 1 000 kronor. Pensionen finansieras genom dessa avgifter och inte genom skatt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här