Snittlönerna för flera yrkesgrupper inom hotell och restaurang ligger över avtalets löner. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån.

Är du nyfiken på vad snittlönen är för en servitör? Eller är det kanske kockens lön du är nyfiken på?
Statistiska centralbyrån, SCB, sammanställer varje år snittlönerna för en rad yrkesgrupper. En hotellreceptionist tjänade till exempel i snitt 27 200 kronor i månaden 2021. Croupierer låg högre, med en snittlön på 29 500. (Hela tabellen hittar du i slutet av artikeln.)
Hotell- och restaurangfackets egen lönestatistik ligger något högre än SCB:s. Det har naturliga förklaringar, säger Peggy Nyholm, HRF:s avtalssekreterare.
– De flesta går med i facket först när de har en trygg anställning, det speglar våra siffror.
Att stanna kvar på sitt jobb har varit bra för lönen.Peggy Nyholm, avtalssekreterare HRF

Det finns några faktorer som ofta påverkar lönen, men den främsta verkar vara att stanna kvar på sitt jobb, säger Peggy Nyholm.
– Att stanna kvar på sitt jobb har varit bra för lönen. Vi kan se att man har halkat ned lönemässigt när man har bytt jobb, åtminstone historiskt.
En anledning till den negativa löneglidningen är att man ofta får börja på avtalets lägsta lön när man är ny och oprövad på en arbetsplats.
På vissa arbetsplatser tillämpas individuell lönesättning. Det innebär att lönen baseras bland annat på prestation och andra lönekriterier som man kommit överens om innan. Löneökningar fördelas efter att det hållits lönesamtal mellan chef och anställd.
Har du en roll som innebär ett extra ansvar frångår vi så klart minimilönen.Johanna Hagström, HR-chef på Pinchos

En annan vanlig lönetillämpning inom hotell och restaurang är att kollektivavtalets minimilöner också är standardlön.
På Pinchos sätts grundlönen utifrån avtalet, med dess indelning med kvalifikation och yrkesvana.
– Vi är en franchisekedja och genom kollektivavtalet säkerställer vi att lön och övriga villkor i avtalet efterlevs. Vi tycker att det är en bra och trygg bas att stå på och ger en tydlighet mot ledare och medarbetare, säger Johanna Hagström, HR-chef på Pinchos.
Det kan förstås finnas nackdelar med ett så förutbestämt lönesystem, säger hon.
– Vi måste kunna beskriva vad mer vi kan erbjuda utöver grundlön. Vi kan inte konkurrera med lön mot dem som kan erbjuda väldigt höga löner när de behöver en specifik kompetens.
I stället satsar Pinchos på att vara en attraktiv arbetsgivare med möjlighet att utvecklas och växa inom kedjan, säger hon.
– Har du en roll som innebär ett extra ansvar frångår vi så klart minimilönen. Så det bästa sättet att öka lönen hos oss är att vilja utvecklas. Vi har jättemånga exempel på fina utvecklingsresor som gjorts och jag blir alltid lika glad när vi lyckas.
Men Johanna Hagström utesluter inte att man kommer att gå över till individuell lönesättning.
– Vi har inte stängt den dörren helt.
Snittlöner i branschen 2021
Yrkesgrupp | Snittlön SCB | Snittlön HRF |
Köksmästare, souschef | 33 200 | 31 600 |
Croupier, oddssättare | 29 500 | 31 200 |
Kock, kallskänka | 28 500 | 29 300 |
Hotellreceptionist | 27 200 | 28 200 |
Hovmästare, servis | 26 900 | 28 400 |
Bartender | 26 500 | 26 490 |
Städare | 24 800 | 25 200 |
Restaurang-, köksbiträden | 24 800 | 25 365 |
Kafé-, konditoribiträden | 23 300 | 26 312 |