Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så fackligt är restaurangsverige

För två år sedan berättade Hotellrevyn om hur fackligt hotell- och restaurangsverige var. Nu har vi gjort om undersökningen.

Publicerad 7 februari 2005

Resultatet i korthet
* För två år sedan var 71 procent av branschens arbetare med
i Hotell- och restaurangfacket. Nu är 69 procent fackmedlemmar.
* Bara i Halland och Stockholm/Uppsala får facket en större andel medlemmar.
* För två år sedan hade 14 procent av alla anställda, drygt 12000 personer, valt att vara med i a-kassan men inte i facket. I dag är den siffran 16 procent, 13700 personer.
* För två år stod 12000 personer utanför både fack och a-kassa. De är lika många i dag och motsvarar 15 procent av alla anställda i hotell- och restaurangbranschen.

I Halland går det bra ? men där ska kontoret läggas ner
– Vi lyssnar på medlemmarna och gör det vi ska.
Så förklarar personalen på HRF i Halland hur de klarar av att öka medlemstalet när nästan alla andra minskar.
Halland är unikt i HRF just nu. När andra avdelningar tappar medlemmar ökar Halland, både i absoluta tal och i förhållande till hur många jobb som finns.
Det är inga stora siffror eftersom avdelningen är liten. Men tendensen är tydlig.
Till det kommer ekonomin.
Halland är en av få avdelningar i HRF som går ihop. De avgifter medlemmarna betalar in täcker både de egna kostnaderna och lämnar ett överskott till förbundet.

Hur bär ni er åt?
– Vi har lyssnat på förbundet och gör det vi ska göra, säger Britt-Marie Hidevall, verksamhetskontorist.
Det är oftast Britt-Marie som svarar när medlemmar och blivande medlemmar ringer. En del säger att de bara vill gå med i a-kassan, inte i facket.
Är det svårt att övertyga dem att gå med?
? Nej, säger Britt-Marie.
? Jag ger dem den tiden, lyssnar och förklarar.
Dessutom lämnar hon alltid ut direkta telefonnummer, både till sig själv och till ombudsmannen.
? Medlemmen ska inte behöva vänta i en växel eller kopplas runt.

Idogt arbete. Totalkoll. Och så är vi ett arbetslag. Det är ombudsmannen Margit Biks förklaring till att avdelningen lyckats.
– Jag är kanske ett kontrollfreak, fortsätter hon.
Kollen gäller arbetsplatserna, medlemmarna och även vilka arbetsplatser som har många anställda som bara är med i a-kassan.
Avdelningen har drygt 1 600 medlemmar. Hur kan ekonomin gå ihop? Margit tror att förklaringen är hur arbetet organiseras.
– Vi tar inte in projektanställda utan gör det vi ska på vår ordinarie arbetstid.

Nu ska avdelningskontoret i Halmstad läggas ner. Britt-Marie Hidevall väntar på att bli uppsagd.
– Jag söker nya jobb, säger hon.
Margit Bik har själv sagt upp sig. I april börjar hon som ombudsman på Byggnads.
– Om detta är ett vinnande koncept kunde vi väl ha fått fortsätta, säger hon.

Läs mer:
Grafik: Så stor andel av de anställda är med i facket. Läs mer här >>
Alla siffror län för län. Ladda ner tabellen som pdf här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här