Nyheter INFLATION

Så äts din lönehöjning upp

Det är april och årets lönehöjningar är på väg! Ändå har vi mindre över i plånboken än för ett år sedan. Det beror på inflationen.

Publicerad 4 april 2022
Så äts din lönehöjning upp
Vart tog pengarna vägen? Inflationen är den högsta på 30 år, vilket märks i plånboken. Foto: Colourbox
Petter Hällberg. Foto: Medlingsinstitutet

Från den första april i år ökar lönerna med 2,4 procent i HRF:s största avtal, varav en del pengar går till tjänstepensionen. Trots löneökningen kommer många ha mindre pengar kvar på kontot efter alla utgifter än för ett år sedan. Det beror på att pengarnas värde har minskat, inflationen har ökat.

– Säg att löneökningen gör att du får ut 500 kronor mer i månaden. Men om du ska konsumera lika mycket som förra året, så kostar det säg 700 kronor mer nu än då. Då räcker inte löneökningen för att täcka de nya priserna. Vi blir lite fattigare allihop när det blir dyrare att köpa saker, säger Petter Hällberg som är nationalekonom på Medlingsinstitutet.

Att löneökningen är lägre än inflationen kallas reallönesänkning. Det här är första gången vi har det i Sverige sedan början av 1990-talet.

Den svenska inflationen började dra i väg under slutet av förra året. I februari i år låg inflationen på 4,5 procent, vilket är den högsta nivån sedan år 1993. Framför var det allt energi- och bränslepriserna som trissade upp takten. Efter årsskiftet har det blivit en mer allmän priseffekt, som har börjat märkas även på matpriserna.

– Många säger att inflationen har att göra med alla problem som var under pandemin. Fraktfartyg och fabriker stod stilla. De effekterna borde klinga av till slut, säger Petter Hällberg.

Arbetsmarknaden är stark, men samtidigt har vi det här med prisökningarna.Petter Hällberg

På den svenska arbetsmarknaden, bland annat för hotell- och restaurangbranschen, syntes en positiv effekt när folk kunde börja leva lite mer som vanligt igen efter att restriktionerna slopades. Det skulle kunna vara positivt även för ekonomin.

Inflation

  • Inflation betyder att priserna i allmänhet ökar, vilket innebär att pengarnas värde minskar.
  • Deflation är motsatsen, att pengarna blir värda mer.
  • I Sverige ansvarar Riksbanken för att hålla inflationen stabil, på runt två procent.
  • Inflation kan till exempel bero på ökad efterfrågan eller högre produktionskostnader.
  • Det du betalade 1 000 kronor för ett år sedan måste du betala 30 kronor mer för i dag.
Källa: SCB, Riksbanken

– Det är en dubbel bild. Arbetsmarknaden är stark, men samtidigt har vi det här med prisökningarna. På det har vi kriget i Ukraina som ytterligare komplicerar bilden. Det är svårt att förutse vad som kommer hända.

Petter Hällberg påminner också om att inflationsvärdet är en jämförelse med året innan, och att jämföra med pandemiåren ger lite speciella siffror.

– Ser man över en längre period har lönerna ökat mer än priserna. Man kan köpa betydligt mer för en arbetad timme i dag än för fem eller tio år sedan. Det har varit en framgång i Sverige att lönerna räckt till mer och mer. Men ja, jämför vi ett år bakåt så är läget betydligt tuffare.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här