Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Rökstopp på krogen till sommaren

Nästa sommar, år 2005, blir det stopp för rökning i restauranger, barer och andra serveringslokaler. Den socialdemokratiska riksdagsgruppen godkände förslaget på tisdagskvällen.

Publicerad 17 december 2003

Socialdemokraterna säger ja. Även miljöpartiet och vänsterpartiet stödjer rökstoppet, vilket innebär att det finns majoritet i riksdagen.
– Det är mycket positivt, säger Dan Fransson, ansvarig för arbetsmiljön hos Hotell- och restaurangfacket.
– Våra medlemmar vill ha rökförbud på arbetsplatserna. Vi har kongressbeslut om detta. Och alla fakta visar att de som arbetar i den rökiga miljön har mycket högre dödlighet än andra. Därför måste vi som facklig organisation göra något.
Fackets inställning har varit viktig för regeringen.

Arbetsgivarna i SHR är däremot negativa.
– Jag tror inte att det ligger något i farhågorna om att det blir tomt på krogen, säger Dan Fransson på HRF.
Det blir i så fall bara under en övergångsperiod, tror han. I stället kan rökstoppet vara positivt för näringen. Nya grupper kan komma att gå ut, de som inte gjort det tidigare på grund av den rökiga miljön.
– Dessutom har näringen haft lång tid på sig att själva göra något åt den rökiga miljön. Eftersom de inte har gjort det, så är en lagstiftning det enda vettiga.
Sedan tidigare finns en rätt till rökfria arbetsmiljöer i Sverige. Rökningen på krogen har varit ett undantag från arbetsmiljölagen. Nu kommer detta undantag att tas bort.
Särskilda rökrum kommer att kunna ordnas, men där ska ingen servering förekomma.
I morgon, torsdag, väntas regeringen fatta det formella beslutet om rökstoppet. Före jul skickas förslaget till lagrådet, som gör en juridisk granskning av alla nya lagar, så att de inte strider mot några andra lagar. Sedan blir det riksdagens tur att besluta. Rökstoppet kan börja gälla den 1 juni år 2005.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här