Restaurangpersonal toppar listan över yrken med störst andel med symtom på alkoholberoende.
Restaurangpersonal är den yrkesgrupp som har störst andel med symtom på alkoholberoende, bland 22 undersökta yrken.
Det visar en ny undersökning från CAN och Systembolaget.
De hör också till dem som dricker mest och som oftast dricker stora mängder på en gång, säger Isabella Gripe.
Hon är utredare på CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, och en av författarna till rapporten.
– Restaurangpersonal ligger på tredje plats när det gäller mängden alkohol och fjärde när det gäller berusningsdrickande. De är också den grupp som ligger högst när det gäller beroendesymtom, säger Isabella Gripe.
De yrkesgrupper som ingår i undersökningen är kockar, kallskänkor, hovmästare, servitriser och bartenders.
Men är det yrket i sig som leder till det skadliga drickandet?
Tidigare studier visar att det dricks mer i yrken som domineras av unga män.
En tänkbar förklaring är också att personer som redan dricker mycket söker sig till vissa yrken.
– Men i den här analysen har vi tagit hänsyn till kön och ålder. Då har vi sett att det ändå kvarstår skillnader mellan yrken.
Resultatet är något att ta på allvar i restaurangvärlden, säger Isabella Gripe.
– Det är en signal om att det här är något att jobba med i branschen. Det sammanfaller också med att det är yrken som kan vara stressiga och där det är kort väg till att få tag på alkohol.
Som arbetsgivare eller arbetsplats kan man behöva fundera på vilken alkoholkultur man har, säger Isabella Gripe.
Det här är ett standardglas
Ett standardglas innehåller 12 gram ren alkohol. Det motsvarar något av följande: 50 cl folköl , 33 cl starköl, 1 glas vin à10-15 cl, 1 litet glas starkvin à 8 cl eller 4 cl starksprit.