Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Restauranganställdas lungor ska undersökas

Vilka effekter har rökstoppet för de anställdas hälsa? Det ska undersökas vetenskapligt, med mätningar före och efter rökstoppet.

Publicerad 14 februari 2005

Den 1 juni blir det förbjudet att röka på serveringsställen i Sverige. Nu söker forskarna efter försökspersoner som kan ställa upp i en undersökning av de anställdas lungor.

Försökspersonerna ska undersökas vid tre tillfällen. Före rökstoppet, direkt efter stoppet och ett år senare. Lungfunktionen, slemhinnorna och mängden nikotin i urinen ska mätas. Dessutom ska deltagarna svara på frågor om sin hälsa och hur de upplever tobaksröken. Under några arbetsdagar ska de också bära nikotinmätare på sig.

– Försökspersonerna ska vara både rökare, icke-rökare och snusare, berättar Göran Boëthius, läkare inom tobaksförebyggande arbete vid Östersunds sjukhus.
Han genomför undersökningen tillsammans med lungkliniken i Örebro.

Folkhälsoinstitutet står för kostnaderna. Hotell- och restaurangfacket och arbetsgivarna i SHR har varit med och planerat och meningen är att deltagarna ska kunna göra läkarundersökningarna på betald arbetstid.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här