Nyheter arbetsmiljö

Restaurang kan tvingas mäta sin luftkvalitet

Arbetsmiljöverket överväger att tvinga Melanders Fisk i Hötorgshallen i Stockholm att undersöka luften på arbetsplatsen. Detta efter att anställda drabbats av besvär med ögon och luftvägar.

Publicerad 12 september 2017
Restaurang kan tvingas mäta sin luftkvalitet
Cecilia Creutz, regionalt skyddsombud, kräver att luftkvaliteten på Melanders Fisk ska utredas. Foto: Elis Hoffman

Det var i våras som skyddsombud slog larm om luftkvaliteten i Hötorgshallen i centrala Stockholm. Anställda på en av restaurangerna, Melanders Fisk, hade under en längre tid klagat på problem med ögon och luftvägar. I slutet av maj skickade Cecilia Creutz, ombudsman på HRF och regionalt skyddsombud, därför en anmälan till arbetsgivaren och Arbetsmiljöverket och begärde åtgärder.

I augusti gjordes en inspektion på restaurangen. Efter den konstaterade inspektörerna att anställda påtalat att det är väldigt varmt i lokalen samt att de får irritationer i ögonen och i luftrören. Inspektörerna skriver att de vid sitt besök upplevde luftkvaliteten som dålig, med brist på ”frisk luft”.

Arbetsmiljöverket överväger nu att kräva att Melanders Fisk, och i förlängning hyresvärden Stockholms stad, ska undersöka luften. Hyresvärden har tidigare hänvisat till en äldre luftmätning som har visat på resultat under det hygieniska gränsvärdet. Men Arbetsmiljöverket anser att en ny mätning bör göras.

Cecilia Creutz tycker att det är bra, men hon anser att en allmän ventilationsmätning inte räcker.
– Det jag vill ha är en mätning av partikelhalterna i luften. Det är partiklarna som orsakar besvär, som astma. Det borde ligga i Arbetsmiljöverkets intresse att kräva, då vi pratade om det vid vårt sista möte. Så jag förutsätter att ett föreläggande innefattar detta.

Senast den 25 oktober ska Melanders Fisk ha yttrat sig över Arbetsmiljöverkets övervägande. Företaget vill i nuläget inte kommentera situationen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här