På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Viner som smakar sommar

Lättsamt, friskt och svalkande -- plus något som kan mäta sig med nygrillat. Nu styr årstiden vinvalet!

Publicerad 19 juni 2014

Nu är sommaren här på riktigt, även om värmen redan har varit och hälsat på i stora delar av Sverige. Trenden inom gastronomin har under ­senare år varit säsongsanpassade råvaror och säsongsbetonad mat. I viss mån gäller det även dryck, som trenden med färskpressade juicer av frukt och grönsaker och fermenterat av frukt och bär.
När det gäller viner brukar sol och värme förknippas med lättsamt, friskt och svalkande. Viner som klarar primörer och den fräscha maten som hör sommaren till,  samt ett och annat rött kraft­paket att kombinera med smakrikt från grillen.  

Systembolaget anpassar till viss del sortimentet efter sommaren och spännvidden bland stilar brukar vara stor. Rosé­vinets multifunktion gör att det flödar under sommar­månaderna – törstsläckande, torrt och en vinstil som passar till det mesta. Det smyger sig in rikligt med viner av sauvignon blanc och riesling, i utbudet, druvor som ger friskt vitt, ofta utan inblandning av ekfat. Nyhetshyllorna fylls av rosé och eleganta röda viner som med fördel passar sommarmaten.

Ett tips är att servera modesta mängder vin i glasen och fylla på allteftersom. Värmen gör att vinet snabbt blir för varmt och tappar spänst. Ställ det röda vinet svalt och sätt rosé och vitt i en hink med is och vatten för att behålla bra serverings­temperatur.

Fyra fräscha sommardrycker

2012 Domäne Wachau Riesling Smaragd Terrassen, 4622, 119 kr
Färska aprikoser, honungskaramell och citrus i intensiv koncentration. Livlig syra ger spänst. Passar gröna rätter!

2013 Petite Faiblesse Sauvignon Blanc, Frankrike, 5392, 70 kr
Enkelt och lättdrucket från sydvästra Frankrike. Krusbär, fläder och lime. Frisk syra. 

2013 Gardo & Morris Pinot Noir, Nya Zeeland, 6292, 95 kr
Stilsäkert och friskt med hallon, lingon och och färska örter. Passar lättare grillat, som fisk, kyckling och ljust kött.

Mikkeller Drink–in The Sun, Belgien, 11994, 16:90 kr
Alkoholfri törstsläckare med attityd, bryggeriet bjuder på stor smak av citrus, pomerans och färska örter. Hanterbar beska.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.