Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Vi tvingas till svartjobb

Publicerad 1 februari 2002

Jag har arbetat på en restaurang sedan 1995. Fram till december 2001 var ägarna från Turkiet. Under deras ägarskap kom regelbundet någon myndighet för kontroll, utan någon anmärkning. Från januari 2001 är ägarna svenska och sedan dess har inga kontroller skett. Varför?

Mina tidigare arbetsgivare frågade aldrig om jag ville arbeta svart, jag arbetade då heltid. Under första veckan under mina nya arbetsgivare frågade de hur mycket jag ville arbeta svart. Jag avböjde. Efter det reducerades min arbetstid till 11-15 timmar i veckan.

De har andra ursäkter men jag misstror dem eftersom jag har pratat med fem av mina arbetskollegor. De har blivit ”erbjudna” att arbeta halva arbetstiden svart eller hitta ett nytt arbete. Några valde att sluta.

Jag har informerat facket, skattemyndigheten och kommunen om dessa förhållanden. Deras svar var att det är svårt att bevisa sådana missförhållanden.

I Hotellrevyn skriver ni ofta om alla miljarder kronor restauranger, barer och nattklubbar tjänar svart, till exempel i nummer 10/2001. Jag undrar vad ni tycker vi anställda skall göra när vi mer eller mindre tvingas att arbeta svart. Vi måste ha ett arbete för att tjäna pengarna vi behöver.

Svar: Du ska inte acceptera att jobba svart. Du ska i stället vända dig till fackföreningen, din avdelning, och be att de begär en förhandling. Du har rätt till att få din lön vitt. Arbetsgivaren har inte heller rätt att säga upp dig av det skälet att du inte vill arbeta svart.
EWA SILFVERBERG-LILJEROOS, FÖRHANDLINGSOMBUDSMAN, HRF

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här