Varje steg räknas på Hooks
Sara Rye rör sig inte så mycket i det lilla diskutrymmet. Foppatofflor med ventilationhål passar bra eftersom det är varmt och fuktigt. Foto: Robert Eriksson
Arbetsplatsen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Varje steg räknas på Hooks

Sara Rye rör sig rätt lite i diskrummet. Kallskänkan Sara Hult står mer än hon går, medan servitrisen Zara Allanssons ben får ett rejält träningspass. Stegtävlingen ger Hooks anställda koll på hur mycket fötterna får jobba.

Publicerad 19 oktober 2011

På Hooks Herrgård får personalens fötter och ben jobba litet extra, även på fritiden. Här är man entusiastiska deltagare i Korpens stegtävling. De anmälda lottas in i lag och sedan är det bara att knata på. Flest steg vinner.
Hooks Herrgård utanför Jönköping brukar ställa upp med fem lag med sju deltagare i varje i den årliga stegtävlingen. Lagen har fem veckor på sig att samla ihop så många steg som möjligt. Tävlingen har blivit en kul grej som både stärker sammanhållningen på jobbet och sätter fart på motionerandet på fritiden.
– Särskilt i början av tävlingen blir det många omvägar i köket. »Det kan jag gå och hämta!«, ropar många under de två första veckorna, säger kallskänkan Sara Hult och skrattar.
Som kallskänka står Sara i vanliga fall mycket stilla och hackar. Under tävlingsveckorna gav hon järnet för att samla ihop så många steg som det bara gick. Hennes mål var att komma in på den interna ­tio-i-topp-listan. Och det lyckades hon med.
– Så fort jag kom hem gick jag ut. Jag ska ha steg nu, säger Sara Hult.
Medan tävlingen pågår tar Sara ett och annat extra varv i köket.

Men även om köket på Hooks är stort så är det betydligt lättare för serverings­personalen att samla på sig massor med steg. De tar 15 000 – 19 000 steg under ett arbetspass medan folket i ­köket tar ungefär hälften så många.
– Ambitionsnivån höjs. Helt plötsligt vill alla göra allt en gång till, säger Zara ­Allansson som är ­servitris.
Stegräknandet leder också till att att personalen får ökad medvetenhet om skor, kroppshållning och matvanor. Zara har skaffat sig skor med gjuten sula. De var dyra, men arbetsgivaren betalade i alla fall momsen.
Serveringspersonalens fötter får jobba hårt under en arbetsdag. Det visar tävlingens interna tio-i-topp-lista. Sex av de tio är servitriser eller servitörer.
Flera på listan kallar Zara för »tävlingshjärnor«. Själv blev hon sjua. På topplistan hamnade även restaurangchefen, en bartender, en vaktmästare och kallskänkan Sara Hult.
Lappar med deltagarnas namn läggs i ett påskägg och så lottas lagen ihop. Ett lag med bara någon deltagare från matsalen får försöka se till att samla desto fler steg i motionsspår och simhallar på fritiden. Allt räknas ihop. Cyklade och simmade sträckor liksom dans räknas om till steg enligt en särskild tabell.

– I disken tar man inte så många steg, säger Sara Rye.
Det är ett litet utrymme, och avstånden är korta så det blir ofta bara något eller ett par stycken åt gången.
För att stegen ska registreras måste man nämligen ta minst sex steg i följd. Men värmen från maskinerna gör att man blir nog så svettig om fötterna ändå.
Sara Rye satsade på att försöka öka antalet steg med 500 per dag. Hon började helt enkelt tävla med sig själv. Tack vare tävlingen satte hon också igång att dansa zumba.
Stegtävlingen sätter fart på många på ­fritiden. Och det är poängen med tävlingen. Samma effekt har ­joggingloppet Vårruset där Hooks brukar ställa upp med några lag varje gång.

– Det är en kul grej och det blir mycket engagemang. Sammanhållningen ökar när man har det här med lag, tycker jag. Man peppar varandra, framhåller Zara Allansson.
Servitrisen får anledning att peppa städaren. Och tvärtom förstås. Personalen från olika avdelningar lär känna varandra bättre. De tre »Sarorna« tycker också att de blivit bättre på att hitta rutiner i vardagen som gör att de nu rör på sig mer på fritiden.
- Jag som är mycket stillasittande på jobbet får knata på som rackarn på kvällen, säger Agneta Bjersgård, ekonomiansvarig som håller i personalens friskvård på Hooks Herrgård.

I och med att lagen lottas så hamnar inte alla i matsalen i samma lag. Någon absolut rättvisa finns inte. Trots slumpen så kan flera av stegfantomerna, som även går och springer efter jobbet, lottas till samma lag.
– Till våren får alla en hälsoundersökning. Då får vi också hälsotips och träningsprogram, berättar Agneta.
Om några börjar tänka lite mer på sin hälsa tack vare stegtävlingen så är det förstås ett plus. Alla behöver inte bli stegfantomer, men fler får gärna bli helt vanliga motionärer.


Herrgård från 1700-talet

Hooks Herrgård är en golf- och  konferensanläggning 30 kilometer söder om Jönköping. Den är vackert belägen vid Hokasjön.
Här finns totalt 105 rum. Antalet anställda är omkring 70 men alla arbetar inte heltid. Extrapersonalen uppgår till ett 30-tal.
Gården har en brokig historia som går ända tillbaka till 1300-talet. Namnet kommer från huk, det gamla ordet för udde. Dagens huvudbyggnad är från senare delen av 1700-talet. Sigvard Edberg köpte herrgården 1963 och ­gjorde om den till ­konferensanläggning. I dag drivs den av tredje generationen ­Edbergare.

Fler fotvandrare i branschen

Stegtävlingar har arrangerats av Korpen sedan 1999. Nu genomförs en femveckorstävling på våren och en tävling på fyra veckor på hösten.
Här är några hotell och restauranger som ställer upp med lag: Mäss­restauranger i Stockholm, Scandic Luleå, Sjövillan Kurs och Konferens i Sollentuna, Skistar Vem­dalen, Sorsele River Hotel, Best Western Strand Hotel i Visby, Grand/Lundia i Lund och Freys Hotels i Stockholm.
Mer info finns på www.korpen.se

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här