”Välj choklad med lagom hög kakaohalt”
Foto: Stefan Wettainen
På menyn matprat
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Välj choklad med lagom hög kakaohalt”

För konditorn och kokboksförfattaren Mia Ährn är nyårsafton och choklad en självklar kombination.

Publicerad 13 december 2012
inlinebild
Mia skäms inte för sin kärlek till mjölkchoklad och kladdkaka. Foto: Stefan Wettainen

Ingen nyårsfest utan en pampig dessert. Frågan är bara vad man ska hitta på att bjuda på. Svaret är givet: choklad.
En efterrätt med choklad får alla på gott humör. Ingen blir ledsen över en smakrik, fyllig och ljuvligt len chokladupplevelse. Choklad är helt enkelt ett säkert kort.
Numera är dock chokladsortimentet snudd på ogreppbart. En chokladkaka kan kosta alltifrån en tia till en hundring. Vi har blivit mer kräsna i vår konsumtion, och tvekar inte att lägga på en extra slant för att få mer smak för pengarna. Det ordnas chokladprovningar, skrivs chokladböcker och ges till och med ut tidningar enbart om choklad.
 
Sedan är förstås mänskligheten indelad i olika falanger. Vissa går ner i brygga över vanlig mjölkchoklad, medan andra kräver högoktanig mörk kvalitetschoklad för att bli tillfreds. Och så har vi de riktiga sockertopparna – gottegrisarna som enbart går igång på vit choklad.
En som garanterat satsar på choklad i alla väder är Mia Öhrn, konditor, bloggare och kokboksförfattare. Hon är något av en chokladens ambassadör i den svenska sötsaksvärlden, och många åker långt för att delta i hennes chokladkurser.
För henne är nyårsafton och choklad en sjävklar kombination.
– Är det någon gång det ska vara festligt så är det väl på nyårsafton. Och då är det ju en fördel om man väljer en dessert som går att förbereda, så att man slipper stå där vid tolvslaget och försöka smälla ihop en glassbomb. Choklad är en utmärkt genväg. De flesta chokladdesserter går faktiskt att laga i förväg.

Förutom den goda smaken anser Mia Öhrn att choklad har flera andra fördelar som kommer till sin rätt på årets sista kalas.
– Chokladdesserter är ofta ganska mättande. Då orkar man festa till långt efter midnatt. Dessutom kan det vara en bra grund i magen så att man tål att skåla i skumpa.
Mia rekommenderar lagom hög kakaohalt i godsakerna.
– Välj en choklad som du tycker om att äta. Jag brukar satsa på en god choklad som ligger på mellan 50 och 60 procent. Ibland kan den 70-procentiga vara lite svår att jobba in och resultatet kan bli lite grynigt.
Mia står också stolt för sin kärlek till mjölkchokladen.
– Det är verkligen inget att skämmas för. Chokladvärlden kan bli så snobbig, plötsligt ska all choklad vara nattsvart. Ibland är det dessutom gott att blanda mjölkchoklad och mörk choklad. Och håll gärna utkik efter rättvisemärkt choklad.

Vad är det som är så fantastiskt med just choklad?
– Det är så oerhört gott, helt enkelt. Nästan alla tycker om choklad. Dessutom går choklad att variera i det oändliga. Den perfekta basen för en lyckad dessert.
Vilken är din egen chokladfavorit?
– Då måste jag svara kladdkaka. ­­
Dem tröttnar jag aldrig på, hur många jag än satt i mig under årens lopp.
Men just till nyårsafton blir det en mer avancerad dessert.
– Just till nyår vill jag nog ha något som känns lite festligare. Jag velar lite mellan en choklad­parfait med hackad choklad eller en chokladbrowniedessert med saltkola och vaniljglass. Något med choklad blir det i alla fall. Det kan jag lova.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.