Vad gör de på Banken före tre?
Kocken Thomas Mehtälä tränar med elitskid­åkaren Anton Hedlund. Foto: Maria Annas
Arbetsplatsen BANKEN BAR & BRASSERIE

Vad gör de på Banken före tre?

Kocken Thomas Mehtälä tränar längdskidor innan han går på kvällspasset. Cykellopp, skidresor och friskvårdsbidrag är inslag på menyn när Banken bar & brasserie satsar på de anställdas hälsa.

Publicerad 31 januari 2019

Kocken Thomas Mehtälä kommer ut från baren i full skidmundering och spänner armarna på skoj.
Han ska ut i skidspåret före kvällspasset på Banken bar & brasserie.
Arbetskamraterna tjoar och hejar. Att Thomas snart ska genomföra sin andra halvvasa hade ingen på jobbet räknat med – allra minst han själv.

– Det var väl någon tävlingsnerv som kickade in, säger han och berättar att han »mest ramlade omkring i spåret« när han stod på ett par längdskidor igen, för första gången på 25 år.

Banken, som restaurangen kallas i dagligt tal, var ursprungligen precis just det – en bank. I dag är det brasserie på övervåningen och en middagssal en trappa ner. Den ligger ett stenkast från Stora torget i Falun och under lunchen fylls den franskinspirerade matsalen av hungriga stamgäster.

En av dem är Anna Nordström, som precis har slagit sig ner vid ett av borden och blickar ut genom fönstret. I dag lunchar hon med sin mamma och har beställt in dagens fiskrätt – kummel med nudelsallad.
– Det är hög lunchklass och det är lite av en storstadsatmosfär här tycker jag. Ibland, när jag har barnvakt, kommer jag hit även på kvällen.

Gästerna ska få mat och service av god kvalitet och de anställda ska må bra på jobbet. Det är krögaren Ingemar Eberståls fasta övertygelse.
– Vårt jobb är så fysiskt. Ju bättre form de anställda är i, desto mindre sjuka är de. Vi har under en procent i sjukskrivningar, det säger ju något.

Ingemar Eberstål. Foto: Maria Annas

Företaget erbjuder 1500 kronor per termin till varje anställd. Pengarna kan användas till att gå på gym eller annan friskvård.
Dessutom samarbetar man för fjärde året i rad med några elitskid­åkare, som anordnar en skidskola för en grupp anställda och gäster.

I år deltar tre anställda i skidgruppen. Kocken Thomas Mehtälä är en av dem. När han började träna drog han också ner på rökningen rejält. Något som kan leda till att personalen bjuds på en skidresa till Sälen.
– Jag sa det, att de som slutar röka bjuder jag på en semesterresa om de lyckas sluta. Det blir ett grupptryck på ett bra sätt – det är inte så kul att gå ut och röka helt själv, säger Ingemar Eberstål.

Kökschefen Adama Saine har varit på gymmet. Nu förfriterar han potatisen inför kvällen, medan smöret till bearnaisen puttrar på spisen. Adama tränar några dagar i veckan, ibland ihop med Thomas. Årets Vasalopp blir hans femte och målet är att hamna bland de 4 000 bästa.
– Jag vill ju bli bättre för varje år, säger han.

Någon som inte är helt såld på skidåkning, men som i stället tränar mycket på gym är Reyner Dela Torre. Han jobbade tidigare som delfinskötare i Filippinerna innan kärleken tog honom till Sverige. Relationen tog slut men han stannade i Falun och sadlade om till kock.
– Jag började plugga på sfi, sedan fick jag praktik här och det har varit ett bra sätt att lära mig svenska. Men ibland blir det missförstånd.

Sujinan Rakjaroenmuang. Foto: Maria Annas

Lunchrusningen är över, och det är dags att duka för kvällen.
Servitrisen Sujinan Rakjaroenmuang plockar undan på ett av borden. Efter att ha pluggat på restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan började hon jobba extra som servitris på Banken.
– Jag älskar att träffa människor och knyta nya kontakter, säger hon.

Sujinan gick med i facket under studietiden då det var gratis – men det var en självklarhet att fortsätta som medlem.
– Jag skulle kunna tänka mig att engagera mig fackligt. Att få berätta för kollegor vad man har för fördelar genom att vara med i facket, som att man alltid har någon som kan backa en när man behöver ställa frågor om arbetsvillkor eller så.

Hon tycker det är positivt att arbetsgivaren pratar mycket om träning och går själv promenader och på gymmet ibland.
– Vi har ett tufft jobb där vi bär tunga tallrikar bland annat. Det är speciellt krävande på sommaren, eftersom vi har uteservering och springer mycket i trapporna.

Mats Åhl. Foto: Maria Annas

Kökschefen Mats Åhl skrattar till när han tänker på hur många hundratusentals steg han har tagit i just de här stentrapporna. Han har jobbat här längst av alla – sedan 1992. Nu bakar han ut surdeg som har jäst över natten och ska förbereda helgpåsen som gäster kan beställa hem. Den här veckan innehåller den bland annat tartar på vildlax och ankbröst.

Kött är något av restaurangens specialitet, de har även ett fönster i entrén så att gästerna får se hur de hängmörar olika typer av kött.
– När vi har entrecote eller biff på menyn funkar det bra, skriver vi röding eller något sådant är de mer svårflörtade, säger han.

Skidtränarens bästa tips

Tips från elitskidåkaren och tränaren Anton Hedlund till en vanlig motionär, som vill ha ett träningsschema inför Vasaloppet.
  • Skidpass. 45 minuters träning minst en gång i veckan, med intervaller på fyra gånger fyra minuter.
  • Gympass. En timme i veckan med fokus på bålen och överkroppen.
  • Uthållighetsträning. Välj om du vill åka skidor eller springa mellan 1,5–2 timmar i veckan.
  • Gå en teknikkurs. Det gör att du sparar mycket kraft under själv loppet.

Under åren på Banken har en hel del hänt. Matgästerna är kunnigare inom mat och dryck i dag. Tidigare var det också mer fokus på nattliv och krog.
– Vi hade en scen där, Peter Siepen var dj och Mando Diao spelade, säger han och pekar mot några dukade bord.
Samtidigt svishar kocken Thomas Mehtälä förbi på väg för en kopp kaffe och en kort paus.

Hur det går för Banken-gänget i Vasaloppsspåren får tiden utvisa. Men oavsett placering bidrar träningen till en vinst.
– Jag känner mig både piggare och starkare i kroppen – och får bättre fokus när jag är här, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här