Hinkar, korgar och frysboxar har fyllts -- vi har recepten som tar hand om naturen! Lyxa till det med en älgcarpaccio, bjud på en maffig toscakaka med lingon eller en krämig svamprisotto.
Veterisotto med taleggio och karljohanssvamp
Med vetekorn i stället för italienskt risottoris får du en lite rustikare och nyttigare risotto. Rätten kräver mycket kärlek, omsorg och flitigt rörande.
- 4 dl vetekorn
- 2 schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk olivolja + 1 msk smör
- 7 dl svampbuljong
- 3 dl vitt vin
- 250 g karljohanssvamp
- ½ dl parmesanost
- 100 g taleggio skuren i tärningar
- 2 msk smör
- salt och peppar
rucolasallad till servering
Ansa och skär svampen i tunna skivor.
Värm upp buljong i en separat kastrull.
–Fräs lök och vitlök i smör och olja tills den mjuknar. Lägg i svampen (spara gärna några svampar att steka vid sidan om för dekoration) och rör om ordentligt. Tillsätt mer olja om det behövs. Lägg i korngrynen och rör om. Häll på vinet och låt det koka upp. Häll sedan i lite av buljongen i taget och rör om.
–Fortsätt sjuda på svag värme och med ständig omrörning i cirka 15–20 minuter eller tills kornen har lagom tuggmotstånd. Rör ner ostarna och smöret och servera meddetsamma. Garnera med rucola, stekt svamp och extra ost.
Älgcarpaccio
Här är det en fördel om filén är fryst, annars underlättar det att frysa den ett par timmar innan man börjar skiva. Enbärssmaken är ganska intensiv, önskas en mjukare går det bra att skvätta över lite gin över köttet!
- 200 g älgfilé
- 2–3 msk olivolja
- 1 msk flingsalt
- 4 enbär
- cirka ½ dl riven Västerbottensost
- cirka ½ dl rostade, grovt hackade hasselnötter
- några kvistar färsk timjan
Skiva älgfilén i så tunna skivor som möjligt. Det är lättast om filén är något fryst. Blir skivorna alltför tjocka går det också fint att banka ut dem mellan två bakplåtspapper.
Lägg upp skivorna på ett stort serveringsfat.
Mortla enbären och blanda med flingsalt. Strö blandningen över köttet.
Ringla över olivolja och strö över riven Västerbotten och rostade nötter. Garnera med färsk timjan och mal lite svartpeppar över alltihop.
Toscakaka med lingon
- 100 g rumsvarmt smör
- 2 ½ dl strösocker
- 3 ägg
- 1/2 dl vispgrädde
- 2 ½ dl vetemjöl
- 1 ½ tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker eller ½ tsk äkta vaniljpulver
tosca
100 g smör
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
3 msk vetemjöl
100 g mandelsplint
50 st pecannötter
50 st hasselnötter
samt 3 dl lingon (färska eller frysta)
–Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, bröa med ströbröd eller finhackade nötter.
Vispa smör och socker pösigt. Rör i äggen, ett i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Sikta ner blandningen och grädde i äggsmeten och blanda jämnt. Häll i formen och sätt in i ugnen i 25 minuter.
Rör under tiden ihop ingredienserna till toscan i en kastrull och låt koka upp. Sjud på låg värme.
–När kakan är halvgräddad, ta ut den ur ugnen. Häll på lingonen och häll över toscasmeten över bären.
–Värm ugnen till 200 grader, grädda 10 minuter till.
–Servera med lättvispad grädde.
Läs mer…
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.