På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Vin som speglar höstmaten

Hösten bjuder på mycket gott från skog och trädgård. Lätta upp med eleganta viner eller låt kraftfulla viner möta mustig mat.

Publicerad 23 oktober 2014
inlinebild
Ulrika Karlsson är sommelier, skribent och krögare på Krakas krog. Foto: Annika af Klercker

Man behöver varken vara kock eller expert för att se möjligheterna med skogens skafferi. När hösten nalkas är det en ren fröjd, lyckan över att ha plockat själv bidrar till äkta matglädje. Vi letar bär, svampar, skott och rötter och vi vågar prova nytt bland ingredienserna.
Rätter som bjuder rikliga smaker och betydligt fylligare upplevelser än sommarens gröna gastronomi. Våga addera feta såser, gräddigt och kryddigt till svampen och krämig rotfruktsgratäng vid sidan. Lägg in granskott och sylta kantareller.

Tartar av öring och carpaccio av älg sätter elegant prägel på måltiden. Skogens alla bär har betydligt fler användningsområden än i efterrätter, frisk bärkompott gör underverk i smakstinna säsongsrätter.
Höstens rikliga smaker passar till fylligt i vinkällaren – rött och vitt som smakar mycket, gärna med friska syror som lättar upp i kombinationerna. Äntligen kommer det mustiga rödvinet till användning, liksom vitt med tydlig ekfatskaraktär. Rosévinet är mellantinget som klarar det mesta i matväg, torrt och friskt lämpar det sig till fisk och fågel med smakrika tillbehör.

Skogens skafferi är tacksamt, det går att variera med dryck för önskad effekt. Tänk eleganta viner för att lätta upp »tunga« rätter eller möt mustiga smaker med lika rejäla doningar i vin för kraftfull kombination. Ett tips är att satsa på syra, fräschör i både mat och dryck bidrar till lättare intryck av måltiden.

Fyra goda höstdrycker

 • 2009 Cappello di Prete, Italien, 2727, 79 kr
  Klassiskt italienskt – druvan negroamaro bjuder solmoget med toner av dadlar, fikon och russin därtill läder, stall och kryddigt i avslutningen.
 • 2011 Ruit Hora, Italien, 2842, 139 kr
  Druvblandat med kraft – mörka bär, russin, choklad, rostat kaffe och frisk syra blir till krävande upplevelse i balans.
 • 2013 Vicar–s Choice Barrel Fermented Chardonnay, Nya Zeeland, 2188, 89 kr
  Mango, höstäpplen och rejält med smöriga inslag och nötter blir till friskt med hjälp av spänstig syra.
 • Månadens special:
  Blue Ganjal, Sverige, 1975, 79 kr
  Blåbär i massor, inslag av färska örter och aningen bitterhet rundas av med behaglig sötma. Vilt passar i kombination!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här