På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Två sätt att förlänga semmelsäsongen!

Snabba semmelmuffins eller somriga hallonsemlor? Mia Ährn älskar semlan och bjuder på ett par variationer för dig som vill ha fettisdag året runt.

Publicerad 9 mars 2009

Den som tycker att semlor ska ätas enbart på fettisdagen och endast på det klassiska viset – sluta läsa här!

Mia Öhrn har forskat massor om semlan och skrivit en hel bok om bakverket. Hon har med tiden blivit något av semlans ambassadör i Sverige. Till Hotellrevyn har hon tagit fram två varianter på semlan, som går bra att servera året runt.

– Färska bär är gott att ha i, det stör inte alltför mycket i grundkonceptet. Muffins­varianten är en snabb lösning om man inte orkar vänta på att bulldegen ska jäsa, säger Mia.

Snabba semmelmuffins

12-14 bullar
100 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl (180 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk stött kardemumma
1,5 dl mjölk
Fyllning
200 g mandelmassa
0,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
Garnering
 florsocker

Gör så här:

  1. Smält smör sakta i en kastrull på spisen eller i en bunke imikron.
  2. Rör ihop ägg och socker.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, salt och kardemumma, rör ner i ägg­smeten tillsammans med mjölk och smält smör.
  4. Klicka ut smeten i muffinsformar på plåtar, men lämna någon centimeter till kanten.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175° i cirka 15 min. Låt svalna.
  6. Skär av ett lock på varje muffin och gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassa och blanda med inkråm och mjölk. Rör ihop till en tjock smet och fyll muffinsen.
  7. Vispa grädden, spritsa eller klicka på den och sätt dit locket. Pudra över florsocker och njut!

Härliga hallonsemlor

12-14 bullar
25 g jäst
75 g smör
2,5 dl mjölk
0,5 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk stött kardemumma
420 g (7 dl) vetemjöl
Fyllning
1,5 dl hallonsylt
200 g mandelmassa
Hallongrädde
3 dl vispgrädde
2-3 dl hallon, färska eller tinade
florsocker

Gör så här:

  1. Smält smör, tillsätt mjölk, värm till 37°. Smula jäst i en bunke, häll över degspadet, rör tills jästen löst sig.
  2. Blanda de torra ingredienserna, häll i bunken. Arbeta ihop till en deg. Knåda ordentligt, cirka 5 min i maskin eller 10 min för hand. Låt jäsa övertäckt i minst 40 min.
  3. Ta upp degen, dela i 12-14 bitar. Rulla bullar. Låt jäsa övertäckta på plåtar i minst 30 min.
  4. Grädda i 200° i mitten av ugnen i 10 -12 min. Låt svalna.
  5. Skär av ett litet lock, gröp ur inkråmet med gaffel. Blanda med sylt och riven mandelmassa. Fyll bullarna.
  6. Vispa grädden. Mosa hallon, blanda med grädde. Lägg en klick grädde på varje, sätt på locket. Pudra med florsocker.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här