Två goda vintersoppor
Linssoppa med basilikaolja och bondsoppa från Toscana. Foto: Stefan Wettainen
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Två goda vintersoppor

Allt går att stoppa i en soppa! Men linser och bönor gör soppan extra fyllig och mättande. Perfekt för en kulen vinterdag.

Publicerad 18 november 2011

Mustig linssoppa med basilikaolja

En mättande och värmande soppa för kulna dagar. Linserna ska helst ligga i blöt över natten.

6 portioner

  • 400 g bruna linser, gärna puylinser
  • 2 stora gula lökar, strimlade
  • 1/2 vitlök, skivad
  • 3 morötter, i skivor
  • 2 gulbetor, i bitar
  • 2 palsternackor, i skivor
  • 3 potatisar, i tärningar
  • olivolja
  • 3– 4 dl rött vin
  • cirka 5 dl grönsaksbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 lagerblad
  • ca 2 msk balsamvinäger

Basilikaolja:

  • 1 dl olivolja
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1– 2 vitlöksklyftor

Tillbehör:

  • fetaost och gott bröd

Blötlägg helst linserna över natten. Koka dem sedan i rikligt med vatten i 10 minuter och skölj av dem i en sil.
Fräs samtliga grönsaker i olja. Tillsätt linserna. Häll på vin och så mycket grönsaksbuljong att det täcker. Tillsätt tomatpuré, lagerblad, salt och peppar. Koka i cirka en timme. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar.
Mixa basilika med olivolja och vitlök. Häll över örtoljan precis innan serveringen. Servera med tärnad feta och gott bröd.
 

 Bondsoppa från Toscana

Perfekt höstmat. Lättlagad, vacker och smakrik soppa.

4 portioner

  • 2 rödlökar, strimlade
  • 2 vitlöksklyftor, skivade
  • 3 stjälkar selleri, strimlade
  • 3 morötter, skivade
  • 150 g rökt sidfläsk, strimlat
  • olivolja
  • 1 burk cocktailtomater à 400 g
  • ca 150 g savoykål, i bitar
  • 1 burk stora vita bönor à 400 g
  • 1 burk matvete à 400 g
  • 1- 1 1/2 l hönsbuljong
  • 1 knippa bladpersilja, hackad
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Tillbehör:

  • surdegsbröd
  • färskriven parmesan


Förbered
grönsakerna. Hetta upp olja i en kastrull. Fräs rödlök, vitlök, selleri och morötter med fläsket i 5 minuter. Tillsätt tomater utan spad, grovt strimlad savoykål, bönor med spad och avrunnen matvete.
Täck med
buljong och sjud i 15 minuter under lock. Ringla över lite fin olivolja, strö över persilja och smaka av med salt och nymalen peppar.
Servera med ett gott surdegsbröd och parmesan.

Läs mer…

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här