Allt går att stoppa i en soppa! Men linser och bönor gör soppan extra fyllig och mättande. Perfekt för en kulen vinterdag.
Mustig linssoppa med basilikaolja
En mättande och värmande soppa för kulna dagar. Linserna ska helst ligga i blöt över natten.
6 portioner
- 400 g bruna linser, gärna puylinser
- 2 stora gula lökar, strimlade
- 1/2 vitlök, skivad
- 3 morötter, i skivor
- 2 gulbetor, i bitar
- 2 palsternackor, i skivor
- 3 potatisar, i tärningar
- olivolja
- 3– 4 dl rött vin
- cirka 5 dl grönsaksbuljong
- 2 msk tomatpuré
- 2 lagerblad
- ca 2 msk balsamvinäger
Basilikaolja:
- 1 dl olivolja
- 1 kruka färsk basilika
- 1– 2 vitlöksklyftor
Tillbehör:
- fetaost och gott bröd
Blötlägg helst linserna över natten. Koka dem sedan i rikligt med vatten i 10 minuter och skölj av dem i en sil.
Fräs samtliga grönsaker i olja. Tillsätt linserna. Häll på vin och så mycket grönsaksbuljong att det täcker. Tillsätt tomatpuré, lagerblad, salt och peppar. Koka i cirka en timme. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar.
Mixa basilika med olivolja och vitlök. Häll över örtoljan precis innan serveringen. Servera med tärnad feta och gott bröd.
Bondsoppa från Toscana
Perfekt höstmat. Lättlagad, vacker och smakrik soppa.
4 portioner
- 2 rödlökar, strimlade
- 2 vitlöksklyftor, skivade
- 3 stjälkar selleri, strimlade
- 3 morötter, skivade
- 150 g rökt sidfläsk, strimlat
- olivolja
- 1 burk cocktailtomater à 400 g
- ca 150 g savoykål, i bitar
- 1 burk stora vita bönor à 400 g
- 1 burk matvete à 400 g
- 1- 1 1/2 l hönsbuljong
- 1 knippa bladpersilja, hackad
- salt
- nymalen svartpeppar
Tillbehör:
- surdegsbröd
- färskriven parmesan
Förbered grönsakerna. Hetta upp olja i en kastrull. Fräs rödlök, vitlök, selleri och morötter med fläsket i 5 minuter. Tillsätt tomater utan spad, grovt strimlad savoykål, bönor med spad och avrunnen matvete.
Täck med buljong och sjud i 15 minuter under lock. Ringla över lite fin olivolja, strö över persilja och smaka av med salt och nymalen peppar.
Servera med ett gott surdegsbröd och parmesan.
Läs mer…
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.