Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Tillåtet jobba gratis på familjekrog

Regeringsrätten ger inte stadsdelsnämnden Centrum i Göteborg något prövningstillstånd i ärendet kring den kinarestaurang som förra året avslöjades med svart arbetskraft. Fallet bedöms inte vara prejudicerande, dvs avgörande för andra liknande fall.

Publicerad 2 juli 2003

Beslutet blev en besvikelse för Caterina Francheschi (s), ordförande i Centrum:
? Vi hade gärna velat ha saken prövad, men beslutet betyder egentligen bara att man
inte tyckt att fallet varit prejudicerande ? ett krav för att regeringsrätten ska ta upp det, säger hon.
Det var i maj 1998 som ett tillsynsbesök avslöjade en rad missförhållanden på Laus kinarestaurang i centrala Göteborg. Serveringstillståndet drogs in i september. Men det var förhållandet att två personer utan anställning arbetade på krogen som ledde till vidare uppmärksamhet.

Tog hänsyn till tradition
Krögaren överklagade stadsdelsnämndens beslut om att dra in serveringstillståndet, men länsrätten gjorde i oktober samma bedömning som nämnden.
Nytt överklagande följde, och kammarrättens dom den 29 december 1998 fick fackliga företrädare, branschfolk och jurister att höja på ögonbrynen. Domen gav kinarestaurangen sitt serveringstillstånd tillbaka med motiveringen att man inte kan bortse från kinesisk tradition, dvs att det är naturligt att medlemmar av restaurangägarens familj (inklusive släkt) ofta hjälper till utan att räknas som arbetskraft.
? Om vi inte överklagar domen skulle det sända helt fel signaler, motiverade Caterina Franceschi sin begäran om prövning i regeringsrätten och fick stöd av såväl Integrationsverket som HRF och SHR.
Efter regeringsrättens besked att inte ge prövningstillstånd i ärendet säger John Herrström, HRFs ordförande, att regeringsrättens beslut desarmerat kammarrättens utslag:
? Deras resonemang ger uttryck för en syn som vi av allt att döma inte kommer att behöva fundera så mycket över i framtiden.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här