”Tänkte att jag var Jenny Bengtsson”
Jenny Bengtsson och Malin Bastholm hittar fackliga infallsvinklar ihop. Malins dotter Matilda brukar haka på ibland. Foto: Anna Simonsson
Arbetspasset mentor
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Tänkte att jag var Jenny Bengtsson”

Malin Bastholm är organisatör på Hotell- och restaurangfacket och kan vrida och vända på fackliga frågor ihop med Jenny Bengtsson.

Publicerad 26 mars 2015
inlinebild
I början var det mycket facklig information att ta in för Malin Bastholm. Foto: Anna Simonsson

Som ny i facket kan man känna sig lika osäker som när man är ny på jobbet. Det vet både Malin Bastholm och Jenny Bengtsson. Malin är organisatör för Stockholmsavdelningen av Hotell- och restaurangfacket, och hjälper arbetsplatser att få mer facklig närvaro. Jenny är ordförande för Stockholmsavdelningen och sitter i HRF:s förbundsstyrelse.
De har aldrig formellt sagt att Jenny skulle vara Malins mentor, men så har det blivit.

– Jenny var en av de första jag träffade i den fackliga rollen. Jag har sökt mig till henne för att få råd och stöd. Hon har alltid haft tid för mig, berättar Malin Bastholm.
Jenny Bengtsson, som arbetar som casino host, har varit fackligt aktiv sedan 2007.
Malin Bastholm är kock och har på två år gått från att inte alls vara fackligt aktiv, till att jobba nästan halvtid som organisatör för HRF.  I början var det mycket information att ta in.
– Det var förkortningar hit och dit. LUK och GFU, jag hade ingen aning om vad det var. Då var det skönt att få höra »det är lugnt, du lär dig« och sen få veta vad förkortningarna stod för.

När Malin skulle hålla i sitt första fackliga möte var hon nervös.
– Då tänkte jag att jag var Jenny Bengtsson. Jag sa samma saker som Jenny brukar göra, lutade mig mot bordet på samma sätt. På så sätt tog jag mig igenom mötet, berättar hon.
Jenny Bengtsson som sitter brevid ser aningen skeptisk ut, men hade en liknande strategi i början, »blev« en viss fackkollega vid förhandlingar.
Malin och Jenny ses på HRF:s Stockholmsavdelning, hörs via telefon eller Facebook. Numera träffas de även hemma hos varandra.
– Vi pratar om allt i det fackliga arbetet. Med- och motgångar, stökiga arbetsplatser, hur man blir behandlad som ung kvinna. Det mesta har Jenny redan varit med om, säger Malin Bastholm.

Men det är viktigt att de vrider och vänder på frågorna tillsammans.
– Jag vill inte vara något slags seminariehållare i det här, det skulle inte ge mig något. Nu utvecklas jag också, säger Jenny Bengtsson.
Det handlar inte bara om det som är svårt.   
– Jag vet inte hur många glädjemoment som jag velat dela med någon som vet hur jag slitit och blir glad över att jag har lyckats, säger Malin Bastholm.
Hon börjar knappa in på Jenny Bengtsson i fackliga erfarenheter.
– Jag behöver inte vara Jenny lika ofta, men visst händer det att jag tar fram »min inre Jenny«, säger hon.
Fast numera händer det säkert att någon tar fram sin inre Malin, säger Jenny Bengtsson.
– Som organisatör stöttar du ju många som är nya i facket.

Vad betyder förkortningarna?

LUK = Lokala ungdomskommittén.
GFU = Grundläggande förtroendevaldutbildning.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här