Dina rättigheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Ta reda på vad som gäller i förväg”

Att jobba några år i hotell- och restaurangbranschen utomlands är vanligt. Men det finns saker att tänka på för att övergången mellan olika EU- eller EES-länders system inte ska trassla.

Publicerad 22 oktober 2013

– En vanlig anledning till problem är att ansökan om medlemskap i den svenska a-kassan kommer in för sent, säger Richard Dimberg.
Han är omprövare på Hotell- och restaurang­anställdas a-kassa med utlands­ärenden som specialist­område.
Den som kommer tillbaka till Sverige efter att ha arbetat i ett annat EU- eller EES-land och är arbetssökande ska ­anmäla sig till arbetsförmedlingen och ansöka om a-kasse­medlemskap direkt.

Även den som kommer tillbaka till ett jobb i Sverige bör snabbt ansöka om medlemskap i a-kassan. För att ha rätt till inkomstrelaterad ersättning ska man ha varit medlem i ­a-kassan eller försäkrad i det tidigare arbetslandet i tolv sammanhängande månader.
– Vänta inte på att få intyg om det dröjer. Det är möjligt att komma in med sådant i efterhand. Om det blir en månads glapp har man inte rätt till inkomstrelaterad ersättning utan får bara grundbelopp.
För den som ska börja jobba i ett annat land gäller det att vara kvar i sin svenska a-kassa tills man vet att man omfattas av det andra landets försäkringssystem.
Systemen ser lite olika ut, och de nordiska länderna har vissa egna regler.
– Oavsett land gäller samma råd. Anmäl dig så snart du kan. Och ring oss på a-kassan om du har några frågor. Det är bättre att ta reda på vad som gäller i förväg.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här