Dina rättigheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så klarar du konkursen

Om jobbet går omkull gäller det att vara på hugget som anställd och börja säkra lönen redan vid de första varningssignalerna.

Publicerad 23 oktober 2013

1 Håll utkik efter signaler. Är lönen sen? Har chefen blivit mer frånvarande? Har bokningar avbokats eller leverantörer slutat leverera? Det kan vara tecken på att saker inte står rätt till.

2 Förbered dig. Kolla att du har rätt uppgifter i fackets medlemsregister. Se till att du inte har för mycket innestående lön, ligg på om det som saknas. Ring facket om det är svårt att få ut dina pengar. Och kom ihåg att slänga ut krokar efter andra jobb.

3 När konkursen är ett faktum. Nu gäller det att vara snabb. Kontakta HRF, om de inte redan är inkopplade. Ta reda på hur mycket pengar din arbetsgivare är skyldig dig i form av lön, semesterlön och annat. Kontakta konkursförvaltaren när en sådan har utsetts.

4 Jobba kvar? Det beror på om konkursförvaltaren tror att företaget kan börja gå med vinst igen. Om det är en fungerande verksamhet kan förvaltaren driva företaget vidare i väntan på en köpare. I så fall ska du jobba kvar. Konkursförvaltaren blir din arbetsgivare. Det är till hen du sjukanmäler dig eller begär ledigt.

5 Inte jobba kvar? Ofta stänger konkursförvaltaren företaget. Då blir du troligtvis uppsagd på grund av arbetsbrist. Kolla med facket hur lång uppsägningstid just du har rätt till. Konkursförvaltaren kan besluta att du inte behöver jobba under uppsägningstiden, annars ska du göra det. Kom ihåg att anmäla dig som arbetssökande hos arbetsförmedlingen.

6 Hur blir det med pengarna? När arbetsgivaren inte kan betala de anställda går den statliga lönegarantin in. Det gäller lön för de tre sista månaderna före konkursen, innestående semesterlön för det pågående och föregående intjänandeåret samt uppsägnings- och semesterlön för uppsägningstiden. Men lönegarantin ­betalar bara ut maximalt fyra basbelopp,178 000 kronor för år 2013. Om företaget har haft en bra bokföring kan du få första utbetalningen ­efter två – tre veckor.  Kolla även med facket om du har rätt till omställningsstöd.

7 Ny ägare? Om företaget blir uppköpt kräver förvaltaren oftast att köparen tar över personalen. Men även om företaget har stängt och personalen sagts upp får de förtur. Det gäller dock bara dem som arbetat sammanlagt tolv månader eller mer under de tre senaste åren. Kolla med facket vad som gäller!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här