Sofie ger allt för
dessertkonsten
Sofie Nilsson på Berns, där hon vikarierat som chefskonditor. Foto: Anna Simonsson
Porträttet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sofie ger allt för dessertkonsten

Desserter är fluffiga och sköra. Konditor Sofie Nilsson är stentuff. Mest kräver hon av sig själv. -- Jag skulle aldrig skicka ut något dåligt, säger hon.

Publicerad 17 december 2013
inlinebild
Desserter »family style«, som hela bordet kan dela på, är ett av Sofies bidrag till Berns dessertmeny. Foto: Anna Simonsson

Det har varit en tuff höst för Sofie Nilsson. Dessertmästarna i kanal 5, VM med juniorkocklandslaget och inte minst jobbet som chefskonditor på Berns. Men Sofie är van vid att jobba hårt. Hennes näst intill maniska intresse för desserter har gjort henne både sjuk och sjukt duktig.
 Hur var det att vara med i tv?
– Det var fantastisk upplevelse, väldigt lärorikt. Jag älskar ju utmaningar. Allt spelades in på en månad så det var väldigt intensivt med väldigt lite sömn. Men väldigt roligt, och allt annat som kom med det.
Det har varit ganska mycket för dig nu.
– Ja, fast det är ju roligt när det händer saker! Men det börjar lugna ner sig nu. Och jag är van. Jag har jobbat typ 16 – 17 timmar om dygnet i perioder sen jag började jobba. Men det är bara för att jag tycker att det är så himla kul. Min kille säger att jag pratar om desserter i sömnen.

Måste man vara så engagerad för att vara en bra konditor?
– Nej, men det handlar mycket om handlag och om hur mycket tid du lägger. Om du vill lära dig att göra bra grejer måste du lägga tid.
Tid på träning eller måste man jobba övertid för att få jobb på de bästa
ställena?

– Jag vet inte. Jag har aldrig jobbat på ett dåligt ställe. På bra ställen skulle det kanske inte funka att jobba åtta timmar och sen gå hem. De som inte trivs med det söker sig nog helt enkelt inte dit.
Nu är du vikarierande chefskonditor på Berns, vad gör en sådan?
– Det är jag som står för den kreativa utvecklingen av desserterna. Jag sätter dessertmenyn och så försöker jag ändra så mycket som möjligt på vår dessertbuffé, den tycker jag har varit tråkig. Men jag är aldrig nöjd.
Aldrig?
– Det är klart att jag kan stå en dag och vara nöjd, men det finns alltid saker man kan göra bättre. När jag tävlar är jag aldrig nöjd.
När jag var med i OS med juniorkocklandslaget låste jag in mig på en toalett och bara spritsade för att jag inte tyckte att det jag gjorde var tillräckligt bra. Efteråt gick jag runt och kollade och så såg  jag en perfekt blomma, men det var den som jag själv hade gjort. Man har inte riktigt perspektiv på det.

Du är 21 år och har redan bockat av jobb på flera av Stockholms toppställen. Hur har du lyckats?
– Jag älskar utmaningar och känner att jag hela tiden måste lära mig nya saker. Som när vi var två man kort på Operakällaren och skulle göra 180 suffléer till Slottet. Jag hade aldrig gjort suffléer förut. Men jag löste det.
Jag skulle aldrig skicka ut något dåligt. Det gör mig väldigt orädd för att hoppa in i nya situationer. Sedan vågar jag stå på mig och säga ifrån. Det kanske är lite ovanligt, framför allt eftersom jag är så ung. Jag kommer alltid överens med de äldre manliga kökscheferna, men tyvärr har jag inte hittat någon kvinnlig ­förebild.
Hur har du utvecklats sedan du började?
– Jag har blivit mer kommunikativ. Jag har blivit starkare men jag har också blivit lite mjukare. Jag har nog inte riktigt lika höga krav på mig själv. Nu handlar det mer om att göra det jag tycker är kul. Jag har visat att jag kan jobba hur många timmar som helst, att jag kan jobba fast jag är sjuk, så det är inte så intressant för mig nu.

Vad är intressant nu?
– Mitt vikariat här på Berns går ut i december. Nästa jobb hoppas jag blir ett med härliga kollegor, kanske andra som också tävlar men där man inte behöver bevisa så mycket för sig själv. Jag vill bara njuta liksom.
 Jag längtar lite efter att kunna vara hemma med min älskling och ha lite mer fritid. Jag gör ju inte det här för att tjäna pengar eller för att någon ska tycka att jag är duktig. Det är bara så himla kul, det är ett fantastiskt jobb.

Sofie Nilsson

Ålder: 21 år.
Gör: Vikarierar som chefskonditor på Berns, men ska snart börja jobba på Grand Escalier i Stockholm. Kom tvåa i Dessertmästarna i kanal 5. Tävlar med Juniorkocklandslaget och har börjat blogga för Elle Mat och Vin. Adressen är ellematochvin.se/sweettreats
Fritidsintressen: »Jag har ingen fritid. Så är det. Men får jag tid över så klättrar jag gärna, och så har jag precis tagit två dykcertifikat.«

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här