Smakrikt koreanskt
Smakstark råbiff toppad med en rå äggula. Foto: Stefan Wettainen
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Smakrikt koreanskt

Släpp in de koreanska smakerna i matlagningen. Här är två lättlagade rätter med inspiration från det matälskande landets kök.

Publicerad 16 november 2012
inlinebild
Soja och sesamolja gör revbenen extra smaskiga. Foto: Stefan Wettainen

Kryddiga revben

Sött, starkt och salt. Precis som koreansk mat ska smaka.
2–4 portioner

  • 1 sida revben, exempelvis spareribs
  • 2 1/2 dl japansk soja
  • 2 msk sesamolja
  • 1 – 2 röda chilifrukter
  • –3/4 dl socker
  • 1 purjolök, finstrimlad
  • 3 vitlöksklyftor, tunt skivade

Dela revbenen, släng bort ­onödiga fettbitar.  Blanda soja och sesamolja. Strimla chilin och häll i. Tillsätt socker och rör runt tills det börjar lösa sig. Häll i ­purjolök och vitlök.
Lägg revbenen i marinaden och låt ligga i kylen i ett dygn. Vänd då och då så att marinaden kommer åt överallt.
Häll upp alltsammans i en kastrull. Sjud revbenen i en timme eller tills köttet verkar mört.
Lägg upp i en ugnsfast form. Häll över lite marinad och kör in i ugnen under grillelementet på 275 grader tills de fått fin yta och färg.
Servera till kimchi och jasminris.

Koreansk råbiff

Suverän kombination där råbiffen får lite extra klös med koreanskt stuk.
2 portioner, 15 minuter

  • 300 g nymalet nötkött av bästa kvalitet
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1/2 röd chili, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 msk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 tsk limesaft
  • salt
  • peppar
  • 1 liten nypa socker
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 päron, tunt skivat
  • 2 msk inlagd ingefära, gari (finns i asiatiska hyllan)
  • 1/2 knippa gräslök
  • 2 äggulor

Blanda färsen med färsk ingefära, chili, vitlök, soja, sesamolja, limesaft, salt, peppar, socker och drygt hälften av sesamfröna. Smaka av.
Forma färsen till runda biffar.
Servera med päron, inlagd ingefära och rå äggula. Dekorera med gräslök och resten av sesamfröna.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här