Ge ölen gott sällskap
Två mustiga rätter som gör sig bra till en öl. Foto: Stefan Wettainen
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ge ölen gott sällskap

Äl ligger i tiden, inte bara för att det är höst. Vi har fler nya, goda sorter än någonsin. Här är två härliga rätter som passar perfekt i dryckens sällskap.

Publicerad 19 oktober 2012
inlinebild
Sprid en känsla av Oktoberfest hemma med denna choucroute fylld av korv och kål. Foto: Stefan Wettainen

Enkel choucroute med äpple och sidfläsk

4 portioner. En förenklad snabbvariant av ölrätten choucroute garnie.

  • 4 goda korvar
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 4 skivor kokt rimmad
  • oxbringa (alt kassler)
  • 1 lök, skivad
  • smör
  • –cirka 500 g spetskål eller vitkål
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 tsk timjan
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk kummin
  • 2 äpplen, klyftade
  • salt, nymalen svartpeppar

Skär korvarna i slantar och strimla fläsket. Hetta upp lite smör i en vid gryta och fräs korv, fläsk och lök på medelvärme. Tillsätt kål och höj värmen.
Tillsätt sedan vin, vinäger, timjan, honung och kummin och fräs under omrörning. Lägg i äpplena och låt dem mjukna något.
Skär bringan i skivor, vänd ner i grytan och låt det hela bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Servera med senap och gärna en ljus veteöl.

Höstgryta med ale, apelsin och oliver

4 – 6 portioner

  • cirka 1 kg högrev
  • –smör
  • 1 msk paprikapulver, gärna rökt
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 msk vetemjöl
  • 33 cl belgisk ale med låg beska
  • 2 apelsiner
  • kalvbuljong (eventuellt)
  • 2 tsk honung
  • 2 lagerblad
  • –2 morötter, skalade och skurna i bitar
  • 1 burk cocktailtomater
  • 1 dl gröna oliver
  • 1 dl vaxbönor
  • 1 knippa bladpersilja

Skär köttet i kuber och bryn i omgångar i smör i en stekgryta. Krydda med paprikapulver, salt och peppar. Tillsätt löken mot slutet och låt steka med tills den mjuknat. Pudra med mjöl och fräs ytterligare en minut.
Späd med ale, saften av en pressad apelsin och så mycket kalvbuljong att det precis täcker köttet (inte säkert att det behövs). Tillsätt honung, lagerblad och morötter.
Låt koka på svag värme tills köttet blir mört, i cirka 2 – 3 ­timmar. Häll i tomaterna på­ slutet. Skiva den andra apelsinen. Tillsätt apelsinskivor, oliver och bönor och låt det bli värmas upp. Strö över persilja och ­servera.

Ölens släktträd

Lager är underjäst öl som ofta bryggs på låg temperatur. Skiftar från ljust gult till brunsvart. I kategorin ingår även pils och pilsner.

Ale kallas överjäst öl, vilket innebär mycket smak och doft. I kategorin ingår bland annat även porter, stout, pale ale, indian pale ale och bitter.

Spontanjäst öl kommer från tiden då man inte visste varför ölet började jäsa. Framkallas numera oftast med vildjäst. I kategorin ingår bland annat veteöl och lambic, som ofta smaksätts.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
98
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här