Integrationsprojekt. Det låter lika urtrist som det ofta är. Men för Atah Mouhammed blev det steget in i Sverige. Nu har han ett riktigt jobb med lön, medlemskap i facket och hans förråd av svenska uttryck bara växer.
? De övertalade oss att det här var bra och att utbildningen skulle leda till jobb inom hotell och restaurangområdet. Så jag tänkte att det får de bevisa, säger Atah Mouhammed och skrattar.
En dag när han som vanligt var på Integrationsförvaltningen och studerade svenska, fick han information om projektet «Framtid inom hotell och restaurang.«
Det verkade vara ett bra sätt att få kontakt med svenskar och samhället ? och att få ett jobb var naturligtvis vad han hoppades på, förklarar Atah.
Och jobb fick han, efter ett halvår av praktik och studier. Nu arbetar Atah på Souperb i Nacka utanför Stockholm.
Atah Mouhammed föddes i Afghanistan för trettio år sedan. När hans föräldrar dog skickade släktingar honom till barnhem i forna Sovjetunionen. Som vuxen kunde Atah återvända till Afghanistan, men på grund av kriget var människor som bott i Sovjet inte populära och det blev omöjligt för honom att stanna kvar. Han flydde och hamnade så småningom i Sverige. Här har han nu bott i cirka två år och trivs bra.
Jag träffar en trött men glad Atah i Eken Bar på Hilton Hotel. Hotellet är också med i projketet och har anställt två personer.
Det är hans första månad på jobbet, så kroppen känns lite mör. Det blir dessutom långa dagar i och med att Atah fortsätter sin svenskundervisning två kvällar i veckan. Han går hemifrån sex på morgonen och kommer hem vid tio på kvällen.
? Det känns viktigt att klara av svenskan. Språket är viktigt att kunna, säger han.
? Lärarna lärde oss mycket om svensk kultur. Det är bra träning att få prata med svenskar. En lärare lärde mig många uttryck. »Sluta slingra dig« och »flåsa dig i nacken« är två av mina favoriter, skrattar han.
? Jag älskar uttryck och samlar alla i en bok.
Han översätter från ryskan och märker att det finns många uttryck som liknar varandra. Annars tycker han att det har varit bra att få praktisera och lära sig ett yrke. Först var Atah på Park Hotell och praktiserade som vaktmästare.
? Jag trivdes bra, men där fanns tyvärr inget rekryteringsbehov.
Atah säger att det nu är skönt att vara med i samhället på ett annat sätt, med allt vad det innebär; få en lön, gå med i facket, få arbetskamrater och så vidare. Men samtidigt upplever han det inte så svårt att komma in i svenskt samhälle eller att få vänner.
? Det beror mycket på en själv, tror jag. Att våga ta kontakt och inte vara blyg.
Han avslutar med ännu ett uttryck: Sikta mot stjärnorna, så kanske du når trädtopparna!
Så fick 9 av 10 arbete efter 6 månaders utbildning
Utbildningen «Framtid inom hotell och restaurang« kom till för att ge nyanlända invandrare jobb, och för att ge företagen i hotell- och restaurangbranschen bra och fungerande arbetskraft. Utbildningen är ungefär sex månader, lite beroende på vad deltagaren har för erfarenhet och behov.
Först får deltagarna läsa tre veckor teori och lära sig svenska språket, svensk kultur branschkunskap och servicetänkande. En representant från facket berättar om lagar, avtal och regler.
Sedan får deltagarna praktisera i ett par månader. Varje deltagare har en handledare på arbetsplatsen. Det är en som arbetar där som stöder och visar hur praktikanten ska arbeta.
Efter halva tiden läser deltagarna ett pass teori till. Sedan fortsätter de praktisera på samma ställe eller på ett nytt. Några fortsätter läsa svenska samtidigt som de arbetar.
Alla deltagare har även en så kallad lots från utbildningsföretaget Eductus.
Lotsen åker ut och hälsar på ute på jobbet, ringer och ger stöd på det sätt som just den personen behöver.
Ibland kan någon vara för långsam på sin praktik, då är det lotsen som får prata med deltagaren och förklara allvaret och vad som krävs för att bli anställd.
Det går att ringa till sin lots när som helst. Varannan veckan kommer lotsen och hälsar på och ser hur det går på praktiken.
Arbetsplatsen byts ut om det inte fungerar. Det vanliga är en till två arbetsplatser.
Fakta »Framtid inom hotell och restaurang«
? Projektet pågick i Stockholm från maj 2001 till oktober 2002.
? 91 procent, 61 personer av 67, fick anställning i företag i branschen.
? Sveriges Hotell- och restaurangföretagare, Hotell- och restaurangfacket, arbetsförmedlingen, Integrationsförvaltningen Stockholm sta, och utbildningsföretaget Eductus är några av de organisationer och företag som samarbetat för att göra projektet möjligt.
? Under 2003 kommer liknande projekt att starta i Malmö och Göteborg.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.