På Rosendal kan köksmästaren spana in råvarorna där de växer och diskarna är ute och skördar disk omgivna av blommor. Rena terapin - om det inte vore för söndagarna...
En kopp kaffe under päronträdet. Eller te i malvabersån. Här kan alla hitta »ett eget rum«. Så här års är det många som söker sig till Rosendals trädgård för att fika, köpa grönsaker, frön, ett vedugnseldat bröd. Eller plocka en bukett snittblommor. I kafét gör köksmästaren Martin Wall dagens soppa: mangoldsoppa. Mangolden är helt nyskördad från de egna odlingarna. Så klart. Tidigare jobbade han på en citykrog och är helt hänförd över sin nya arbetsutveckling: – Aldrig tidigare har jag jobbat så ekologiskt som nu. Men det är ett enormt arbete att pussla ihop. Vi har cirka 50 små leverantörer, små gårdar runt Stockholm, säger han.
Den ekologiska profilen har varit självklar från början. Rosendal har varit park och trädgård sedan 1800-talet, men det var först år 1982 som stiftelsen Rosendals trädgård skapades. Trädgårdsmästaren Lars Krantz var pådrivande och är fortfarande med i styrelsen samtidigt som han jobbar med det egna projektet. Wij trädgårdar i Ockelbo. Grundändamålet står sig än: »Att driva en biodynamisk handelsträdgård vid Rosendal – och pedagogisk verksamhet i samband därmed.« Bland rödkål, kronärtskockor, mangold, squash, majs, broccoli och pumpor arbetar en skolklass från Martinskolan, en Waldorf skola som nu är ute på praktik. Och i växthuset sitter trädgårdseleven Sarah Gühme och arbetstränande Anne Bergsten Lindqvist och skalar lök som ska bli vackra lökfl ätor.
– De är inte så knepiga som de ser ut. Det gäller bara att dra åt hårt, säger Anne. Hon blev utbränd när hon jobbade som trädgårdsmästare på en kyrkogård och är på Rosendal för att komma tillbaka till arbetslivet.
Trädgårdsmästaren Lars Engström har märkt att trädgårdens läkande kraft ligger i tiden. Nu startas fler och fler terapiträdgårdar.
– Överhuvudtaget förbättras den allmänna miljömedvetenheten. I dag är efterfrågan på ekologiska produkter så stor att producenterna inte kan möta upp den, säger han. Lars Engström kom till Rosendals 1984.
– Jag drogs hit, ville vara här. Jag kände att det här var en plats för mig. Och det är det fortfarande. Då var han volontär, i dag är han sedan länge utbildad trädgårdsmästare och styr upp verksamheten i trädgården. Nu planerar han för en ny örtagård. Odlingssäsongen startar den 1 mars och avslutas den 31 oktober. Men Lars jobbar hela året och tar ut största delen av semestern vinter tid. Kafét håller öppet även vintertid, men det är väldigt lätt för de anställda att få ledigt i januari. Underbart, tycker den skidåkande delen av personalen.
Det är en utmaning att försöka sprida ut gästerna över hela året och över veckans alla dagar. Julmarknad och lunchbuffé är sådana lockelser som ska få kunderna att komma hit andra säsonger än nu och slippa de ändlösa helgköerna.
– Det kan handla om 1 500 – 2 000 besökare på söndagar. 90 procent av alla kunder kommer på helgerna, småsuckar Michelle Palmstierna, som basar över trädgårdskafét.
– Givetvis är det roligt att så många vill komma hit, med det ställer stora krav på planering och organisation. Ska vi beställa två lådor sallad eller femton? Hur många ska jobba? Blir det regn eller sol? När Rosendal startade i början av 1980- talet fanns en kaffeautomat. Trädgårdsmästaren bredde smörgåsar vid behov. I dag är kafét motorn som finansierar trädgårdsverksamheten.
Rosendals kafégäster är väluppfostrade. De fl esta går iväg med sitt porslin till diskvagnen själva, men det händer att diskarna får springa ut i trädgården och plocka disk.
– Och då njuter vi också av den vackra miljön, skrattar diskarna Emmanuel och Valentino på väg ut i solskenet. Jobbet är mycket väderberoende. Solsken och uppehåll ger många gäster och mycket disk. Regn och storm? Då är det tomt. Så några gummistövlar på jobbet brukar sällan bli aktuella, då det inte är någon disk att plocka i blötväder.
Men jobbar man i trädgården är det bara att dra på sig regnkläderna och gå ut och hugga i, oavsett väder. Tjejerna i bageriet, Helena Lucchesi och Helena Ljungman dröjer sig gärna kvar på jobbet när vädret är fint.
– Vi sitter i solen, plockar blommor och bara njuter av miljön. Och pysslar på vår kolonilott bakom hörnet förstås, säger Helena Lucchesi. De fast anställda åker varje år på en inspirationsresa till någon trädgård. De har bland annat varit i Frankrike och Marocko. Men vi vanliga är glada om vi kommer iväg till ett trädgårdskafé i Sverige. För att hitta ett grönt andningshål i tillvaron.
7 måsten för trädgårdskaféet
Ett fungerande personalsystem. Det behövs stand by-personer som är redo att rycka in. Låta trädgården genomsyra verksamheten, såväl i bakverk och mat som till försäljning och dekorationer. En ljuskrona av lök förhöjer känslan! Upplevelsen är gratis, men fikat kostar. Nej tack till medhavda fikakorgar alltså. Kringverksamhet: en kurs i kompostering, soppskola eller föredrag om surdeg. Getingfällor att placera högt upp i tak och trädkronor. ? Snygga och luftiga skydd över faten med bakverk om de står framme på ett bord. Bra fågelskrämmor – det vill säga gäster och personal som aldrig matar fåglarna.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.