Sex lägen du har
försäkring för
Foto: Rebecca Elfast
Dina rättigheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sex lägen du har försäkring för

Rån, armbrott och id-stöld är otäckt och kostsamt. Är du medlem i facket och har avtal på jobbet? Då täcker dina försäkringar mer än du kanske vet om.

Publicerad 23 september 2015
 1. Du får din identitet stulen. Har någon tagit lån eller köpt saker i ditt namn? I medlemsförsäkringen ingår hjälp vid id-stöld. Du kan få juridisk hjälp med allt jobb runtomkring, konton som behöver spärras och liknande. Folksams journummer 0771-19 00 01 är öppet dygnet runt.
 2. Du blir överfallen på fritiden. Rån, överfall, en nära anhörigs dödsfall – traumatiska händelser kan sätta spår. Medlemsförsäkringen bekostar max tio besök hos en psykolog eller psykoterapeut. Folksam har ett sam­arbete med Kris- och traumacentrum.
 3. Du halkar på jobbet och knäcker glasögonen. Arbetsskadeförsäkringen gäller inte bara om du skadar dig på jobbet eller på väg till och från arbetet. Även kostnader som har samband med olyckan ersätts: taxi, förstörda glasögon och kläder, medicin och liknande. Bestående ärr och tandskador kan också ge pengar. Det som inträffat måste dock ha lett till en fysisk eller psykisk skada. Du får inte ersättning om du »bara« pajar glasögonen.
  Det här krävs: Att du sparar läkarintyg och kvitton och att du eller din arbetsgivare ­an­mäler skadan till Afa Försäkring.
 4. Du dör. Tjänstegrupplivförsäkringen TGL ger ersättning till familjen, just nu är maxbeloppet 267 000 kronor. Det finns också en summa som går till dina barn samt ett belopp för exempelvis begravningskostnader, i dag 22 250 kronor. En lika stor summa betalas ut till familjen genom din medlemsförsäkring.
  Det här krävs: Att någon anhörig eller ­juridiskt ansvarig anmäler dödsfallet.
  Ansvarig: Afa Försäkring, Folksam.
 5. Du bryter armen på fritiden. Även sjukdom och skador som inte är kopplade till jobbet kan ge ersättning vid sjukskrivning. Avtalsgruppsjukförsäkringen (AGS) kan betalas ut från sjukdag 15 till dag 360. Tjänar du exempelvis 22 000 i månaden och är sjukskriven på heltid i tre månader får du runt 3 000 kronor.
  Det här krävs: Att Försäkringskassan betalar ut ersättning under din sjukskrivning.
  Ansvarig: Afa Försäkring.
 6. Du blir förälder! Det är ju en väldigt trevlig händelse men får ändå vara med på listan. Det finns nämligen en försäkring, Föräldrapenningstillägg (FPT), som ger dig tio procent extra i ersättning när du är föräldraledig, förutom pengarna från Försäkringskassan.
  Det här krävs: Att du skickar in en ansökan.
  Ansvarig: Afa Försäkring.

Vad krävs?

Många olika kriterier ska vara uppfyllda för att man ska få ersättning från någon av försäkringarna i texten ovan. Här är två grundläggande krav:

 • Medlemsförsäkringen har du hos Folksam. Den gäller om du är medlem i HRF.
 • För Afa:s avtalsförsäkringar krävs att du jobbat på företag med kollektiv­avtal en tid, anställningens längd varierar.

Ta kontakt med respektive försäkringsgivare för att få detaljerad information om vad som gäller.

h4>Du har mer försäkrat

Dina försäkringar täcker mer än vad texten tar upp.

 • I Folksams försäkring ingår även hemförsäkringen där du bland annat får 30 dagars skydd på båda adresserna när du flyttar.
 • Du kan också vara ansluten till Folksams sjuk- och efterlevandeförsäkring och olycksfallsförsäkring. Det är ett tillval till medlemsförsäkringen.
 • Det finns också fler avtalsförsäkringar på arbetsplatser med kollektivavtal. AGB, för dig som fyllt 40 och blir uppsagd på grund av arbetsbrist. Trygghetsfonden TSL betalar jobbcoach och hjälp att få nytt jobb vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Det är Afa Försäkring som har hand om dem.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här