Sara fick tafsaren dömd
Sara Brandts polisanmälan ledde till att gästen fälldes för sexuellt ofredande. Foto: Istockphoto
Arbetspasset sextrakasserier
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sara fick tafsaren dömd

Servitrisen Sara Brandt fick nog när en gäst lade händerna på hennes rumpa och tryckte sig emot henne. Hon polisanmälde och fick rätt i tingsrätten. »Varför ska vi i branschen acceptera sånt som hade varit helt otänkbart på Ica?«

Publicerad 15 februari 2011

Som så många andra halkade Sara Brandt in i restaurangbranschen lite på ett bananskal. Ett extrajobb blev till ett säsongsjobb, som blev till heltidsjobb.
– Jag insåg att jag älskar att ­arbeta med människor. Så jag blev kvar.
Men för ett år sedan, när Sara jobbade som servitris och bartender på Stockholm Fisk på Arlanda flygplats, hände något som fick henne att fundera.
– Det var dagen innan alla ­hjärtans dag, och klockan var runt tre på eftermiddagen. Jag och en kollega åt sen lunch när en man i 50-årsåldern klev in.
Sara reste sig och gick honom till mötes.
– Jag sa något i stil med: hej, kan jag hjälpa dig? Men han sa inte ett ljud.

I stället slog mannen armarna runt henne, lade händerna på Saras rumpa och tryckte sig emot henne. Till slut lyckades hon ta sig ur hans grepp.
– Jag blev så chockad, jag visste inte alls vad jag skulle säga. Så jag slängde ur mig; ska du ha något att dricka? En jätte­konstig reaktion, inser jag så här i efterhand.
Sara gick tillbaka till sin kollega och berättade vad som hänt. Samtidigt kände hon hur ilskan växte. Efter en stund kom mannen släntrandes fram för att be om ursäkt.
– Han sa ungefär: ”Jag hoppas att du inte blev sur, men det är ju så att jag är man”.

Efter att mannen gått kände sig Sara ledsen och arg, men jobbade vidare. Och egentligen hade nog historien slutat där om han inte kommit tillbaka.
– Senare på kvällen fick jag en beställning, och när jag kom ut med maten så satt han där. Det kändes jättejobbigt att han satt där och hade trevligt när jag kände mig så kränkt.
Sara tvärvände och gick ut i köket. En av kockarna gick med på att hjälpa henne be mannen att gå.
– Men han vägrade gå. Först var han trevlig, sedan blev han hotfull. Han frågade min kollega om han ville veta hur det kändes att dö. Då ringde vi på vakterna.

Eftersom säkerhetsnivån på Arlanda är hög var polis och väktare på plats inom några minuter. Då hade mannen hunnit gå, men hade inte kommit långt. När polisen frågade om Sara ville göra en anmälan mot honom, var hon först inte säker.
– Inte för att jag inte tyckte att han hade gjort fel, utan för att jag inte visste om jag orkade med processen.
Till slut gjorde hon en anmälan. Och några veckor senare fick hon ett samtal från en åklagare, som berättade att mannen skulle åtalas för sexuellt ofredande. Den avgörande faktorn var att det fanns ett vittne, Saras kollega.
– Om det bara hade stått ord mot ord så hade det förmodligen inte blivit något.

I tingsrättsförhandlingarna, ett drygt halvår senare, nekade mannen till brott. Men samtidigt erkände han händelsen i sak: att han kramat och tryckt sig mot Sara.
– Han sa att han hade varit på ett mycket bra humör, och så hade han sett den vackra kvinnan, mig alltså, och inte kunnat hålla sig utan att omfamnat henne, säger Sara och skakar på huvudet.
– Hans försvarare menade att samma sak inte varit ett dugg konstigt i ett sydeuropeiskt land. Jag överdrev helt enkelt.

När domen kom
, en vecka senare, stod det klart att rätten inte höll med. Mannen dömdes för sexuellt ofredande till 60 dagsböter och skadestånd till Sara. I och för sig bara 5 000 kronor, men ändå.
– Det kändes så skönt att han fick sitt straff. Hans tafsande kostade honom runt 30 000 kronor och en hel del pinsamheter. Dessutom får han en dom för sexuellt ofredande i sitt register. Det är viktigt att ge sådana som honom en läxa för det är nog oftast ett invant beteende.

Sara har lagt det hela bakom sig, men händelsen har ändå påverkat henne. Hon har blivit hårdare, mer på sin vakt, kanske lite känsligare och mer beredd att säga ifrån. Framför allt har den fått henne att fundera på vad som är okej och inte.
– Man är så utsatt i den här branschen, snuskiga förslag, intima frågor, en klapp på rumpan. Varför måste det vara så? Varför ska vi acceptera sånt som hade varit helt otänkbart på Ica?
Lösningen, tror Sara, är att stärka de anställdas rätt att säga nej och på så sätt påverka gästernas attityd. För det krävs tydliga policys och starka chefer, säger hon.
– Det är så många som har otrygga anställningar och inte vågar ställa till besvär, så de låter helt enkelt saker passera. Då är det viktigt att man vet redan innan något händer att man har all rätt att säga ifrån och att sätta gränser, och att man kommer att bli uppbackad oavsett vad.

Så här säger lagarna

Sexuella trakasserier och sexuellt ofredande regleras i två olika lagar, beroende på sammanhang och vem det är som trakasserar.

Sexuellt ofredande. Gäller i samhället i stort. Förövaren kan vara vem som helst. Regleras i Brottsbalken (kap 6 §10) och gäller för den som »genom ord eller handlade ofredar en person på ett sätt som är ägnat att kränka personens sexuella integritet.« Den som döms kan få böter eller fängelse i upp till två år. Bör polisanmälas.

Sexuella trakasserier. Gäller på jobbet eller i skolan. Förövaren kan vara en arbetsgivare eller kollega.
Regleras i Diskrimineringslagen och beskrivs som »att genom uppträdande av sexuell natur kränka någons värdighet«. Arbetsgivare måste arbeta för att förebygga sexuella trakasserier på arbetsplatsen, och den arbetsgivare som får veta att en arbetstagare känner sig trakasserad måste vidta åtgärder. Den som blivit sexuellt trakasserad kan ha rätt till ersättning. Brottet bör anmälas till DO eller till facket.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här