Sangiovese – en riktig kameleont
Italienska sangiovese är en användbar druva som ger ryggrad till viner från Chile till Australien. Foto: Oleksandr Prokopenko/Colourbox
På menyn DRYCKESTIPS

Sangiovese – en riktig kameleont

Druvan som ger allt från lätta och bäriga viner till krävande kraftpaket. Dessutom blandar den sig gärna med andra.

Publicerad 26 oktober 2019
2017 Fonterutoli, Toscana, Italien, 32229, 145 kr. Mustigare med inslag av björnbär, rökta charkuterier och mörk choklad, stram syra.

Sangiovese klingar välbekant hos många. Det är en druva som förknippas med italienska rödviner och kallas ofta för det ultimata »pizzavinet«.
Druvan har sitt fäste och sitt ursprung i centrala Italien. Regioner som Toscana och Emilia-Romagna domineras av sangiovese.

2018 Sam Miranda Sangiovese Barbera, Victoria, Australien, 2481, 119 kr. Här blandas sangiovese med barbera. Mulligt av syltade bigarråer, söt lakrits och ett uns vanilj.

Under senare år har dess popularitet växt sig starkare. I dag odlas den även i Australien, USA, Chile och Argentina och intresset från vinälskare gör att framtiden ser ljus ut.
Kärt barn har många namn, druvan benämns i vissa delar av Italien som prugnolo gentile, brunello, morellino och sangiovese grosso.

Storheten är bredden. Sangiovese presterar allt från lätta, rödbäriga viner med kännbar strävhet till mustiga, krävande kraftpaket som behöver lagras för att komma till sin rätt. Det finns viner som klarar decennier i källaren.

2018 Chianti del Barone Ricasoli, Toscana, Italien, 2700, 95 kr. Perfekt till pasta, friskt och rödbärigt med läderartat fat i fokus.

Sangiovese blandas gärna med andra druvor. Den utgör ryggraden i vinerna, där en mindre andel inhemska italienska druvor eller internationella sorter såsom cabernet sauvignon och merlot bidrar med karaktär.
»Supertuscan« är ett begrepp för några av dessa blandningar.
Flera av de finaste sangiovesevinerna gör man i Brunello di Montalcino och Chianti Classico, båda distrikten ligger i Toscana.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här