Druvan som ger allt från lätta och bäriga viner till krävande kraftpaket. Dessutom blandar den sig gärna med andra.

Sangiovese klingar välbekant hos många. Det är en druva som förknippas med italienska rödviner och kallas ofta för det ultimata »pizzavinet«.
Druvan har sitt fäste och sitt ursprung i centrala Italien. Regioner som Toscana och Emilia-Romagna domineras av sangiovese.

Under senare år har dess popularitet växt sig starkare. I dag odlas den även i Australien, USA, Chile och Argentina och intresset från vinälskare gör att framtiden ser ljus ut.
Kärt barn har många namn, druvan benämns i vissa delar av Italien som prugnolo gentile, brunello, morellino och sangiovese grosso.
Storheten är bredden. Sangiovese presterar allt från lätta, rödbäriga viner med kännbar strävhet till mustiga, krävande kraftpaket som behöver lagras för att komma till sin rätt. Det finns viner som klarar decennier i källaren.

Sangiovese blandas gärna med andra druvor. Den utgör ryggraden i vinerna, där en mindre andel inhemska italienska druvor eller internationella sorter såsom cabernet sauvignon och merlot bidrar med karaktär.
»Supertuscan« är ett begrepp för några av dessa blandningar.
Flera av de finaste sangiovesevinerna gör man i Brunello di Montalcino och Chianti Classico, båda distrikten ligger i Toscana.