Så sköter du jobbkärleken
Det är vanligt att träffa kärleken på jobbet. Illustration: Rebecca Elfast
relationer

Så sköter du jobbkärleken

Att bli kär i en jobbarkompis är vanligt – och härligt. Här är åtta tips för den som har sin egen lilla älskling på arbetsplatsen.

Publicerad 19 maj 2016

1 Njut! Du är inte den enda som träffat kärleken på jobbet. Vart tionde förhållande har börjat där, enligt en Sifo-undersökning. Du blir extra glad av att gå till jobbet, lyckliga människor sprider lycka omkring sig och vem vill inte ha glada kollegor?

2 Smyg lagom. Kärleken kanske är blind, men kollegor och chefer har desto skarpare ögon. Klart ni kan försöka hålla relationen för er själva tills ni vet om det är något seriöst, men hemliga förhållanden brukar inte vara hemliga så värst länge. Berätta så slipper folk skvallra.

3 Lagen las gäller även kära. Kärleken kommer och kärleken går, ingen kan tyda dess lagar. Men när det gäller kärlek på jobbet går lagen om anställningsskydd, las, före före­tagets eventuella policy mot att jobba ihop med kärlekspartner och andra familjemedlemmar. Du kan inte bli uppsagd för att du är ihop med en jobbarkompis. Arbetsgivaren har däremot rätt att leda och fördela arbetet och kan se skäl till att omplacera någon av er.

4 Bli inte chefens babe. Chef och medarbetare är en klassisk dålig kärleks­kombo. Kollegorna kan tycka att den anställda kärlekspartnern favoriseras, vare sig det är så i verkligheten eller ej. Det blir obalans i relationerna på arbetsplatsen, övriga chefer och anställda kan bli osäkra om hur rollerna hålls isär. Här är psykologer, personalchefer och policyförfattare eniga: det är bäst att någon i paret flyttar på sig.

5 Var kollegor också. Även om hotell- och restaurang­världen är känd för sin familjära ton är det en god idé att uppträda mer som jobbarkompisar när ni är på jobbet. Det är tråkigt för omgivningen om ni är två som bara har ögon och öron för varandra.

6 Prassla inte! Du kanske är singel, men din jobbkärlek är gift? Eller så är ni båda i förhållanden med andra. Hur som helst, övriga jobbarkompisar hamnar i kläm när de fattar att du vänstrar med en kollega. Det är inte omöjligt att de träffar på den bedragna parten i något sammanhang och då får låtsas som ingenting. Och kan kollegorna lita på dig – om du lurar den du lever med, vem vet vad du gör mot andra?

7 Fundera på framtiden. Vad händer om du skulle få ett chefsjobb? Hur blir det om din partner är skyddsombud eller klubb­ord­förande och ska hjälpa dig? Vad händer om ni gör slut? Det är svårt att blanda arbetsliv och privatliv. Att försöka hitta skilda arbets­platser är en bra idé.

8 Gör slut snyggt. Uppför er normalt mot varandra och snacka inte illa om ditt ex med andra jobbar­kompisar. Det är en solklar stämningsdödare på jobbet.