Ur artikelarkivet INBOX
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så klarar de kollektivlivet

Prata om problemen direkt och köp nytt när du gjort slut på något i kylskåpet. Pierre, Eva, Daniel C och Daniel R vet hur man får husfrid i säsongarnas kollektiv.

Publicerad 1 mars 2008

Svettiga underställ på golvet, ingrodd sparrissoppa i vasken och högljudda efterfester. Att jobba säsong på skidort innebär ofta att leva nära sina kollegor. Ett rent helvete, tycker en del medan andra älskar det. Daniel Roos, Pierre Björck, Daniel Clarholm och Eva Simonsson hör till den senare kategorin. Tillsammans med fyra andra delar de en liten tvåplansvilla i Björnrike i Vemdalen.
– Det är trevligt att alltid ha folk omkring sig, säger Daniel R. Arbetsdagen är slut och han och de andra har samlats i det kombinerade köket och vardagsrummet på nedervåningen. Stugan är helt inredd i furu, med undantag av soffan i blommig plysch och de rutiga gardinerna.
– Inredningen är för färlig, men den var så när vi hyrde den, säger Eva och slänger sig i soffan. Hon tillägger snabbt: – Sätt dig inte i hörnet. Det är ett hål i botten där.

Eva är servitris på en av restaurangerna i Björnrike, och bor i ett av dubbelrummen tillsammans med pojkvännen Pierre. Han och de två Danielarna jobbar på skidskolan. Alla fyra har bott tillsammans förut, och känner varandra väl. De tror att det underlättar.
– Det gör det enklare att prata om saker som man stör sig på, säger Daniel C. De andra nickar. I stugan fi nns inga nedskrivna regler för hur man ska uppföra sig. I stället är det sunt förnuft som gäller.
– Inte ha sena efterfester när någon ska upp tidigt och jobba, säger Eva.
– Precis. Det är viktigt att respektera de andra. Och att plocka i ordning efter sig, säger Pierre.

Just städningen är de noga med. Hallen, där skor och snowboardpjäxor trängs med massor av ytterkläder, är nästan det enda som skvallrar om att det bor åtta personer i huset. Att hålla rent efter sig är en oskriven regel.
– Ja, det är viktigt att plocka i ordning där alla ska vara, säger Daniel R som sitter i randiga långkallingar. Daniel C skrattar och erkänner att det oftast är han som glömmer saker framme.
– Jag bryr mig inte så mycket om ifall det ligger grejer här och där. Sådan är jag. Om någon i huset slarvar så säger de andra till med en gång, berättar Eva.
– Det är bara att säga »är det här dina saker, kan du ta bort dem?«. Det är dumt att gå och störa sig. Men Pierre, som är ansvarig för skidskolan, vill helst inte tjata på sina rumskompisar.
– Jag säger till folk hela dagarna på jobbet. Jag har ingen lust att göra det hemma också. Oftast är det dock inga problem med städningen. Den som har tid städar, och ibland gör de en gemensam ansträngning. De vill inte hålla på med städscheman och husmöten.
– Jag har bott i korridor där det fanns regler för allt och separata hyllor i köket. Det blir mycket bättre stämning så här, säger Pierre.

I stugans furukök är alla hyllor gemensamma. Alla turas om att handla.
– Den som tar det sista av något köper nytt. Vi lagar ofta mat tillsammans så det jämnar ut sig, säger Daniel C som har slagit sig ner vid köksbordet i underställ. Backarna med öl och vin som står i ett hörn är även de gemensamma. Säsongsjobbarna brukar förknippas med partaj, men Pierre som är veteranen i huset förklarar att de fl esta som gjort några säsonger inte festar lika mycket. I stället hittar de på saker hemma.
– Vi spelar spel eller kör Guitar hero. Det är lika roligt. Alla som vill får vara med, men det gäller också att respektera att någon kanske vill ta det lugnt, säger Pierre. Det är viktigt att kunna ha ett privatliv även om man bor i kollektiv, tycker gänget. Att låna saker av de andra när de inte är hemma är till exempel tabu.
– Det gör man bara inte, säger Daniel R.
– Eller så ringer man först och frågar om man får låna, tycker Daniel C. Det också viktigt att kunna stänga dörren om sig om man känner för det.
– Ja, ibland är det påfrestande att alltid ha folk omkring sig. Då kan det vara skönt att stänga in sig i rummet en stund, säger Eva. Daniel R instämmer.
– Jovisst kan det vara jobbigt. Men när man tröttnat på att vara själv fi nns det alltid någon som vill umgås. g

Kollektiv etikett

Respektera varandra. Håll ordning i de gemensamma utrymmena. Prata om problem direkt. Gå inte och sura.  Låt alla vara med när ni hittar på saker. Låna inte saker utan att fråga.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här