Ur artikelarkivet INBOX
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så här vill vi klä oss

Opraktiska, obekväma och fula. Vanliga omdömen om de plagg vi använder mest - arbetskläderna. Men när tre HRF:are fick skapa sin drömuniform fanns det massor av bra idéer för kläddesignern.

Publicerad 1 september 2008

Helene Ayoub stortrivs på sitt jobb som städerska på Scandic Crown hotell i Göteborg. Med allt utom sina jobbkläder.
– Jag känner mig inte fin på jobbet. Det är inte kul att träffa gäster, säger hon. Helenes uniform består av en beige skjorta och mörkgrå byxor med många fickor. Praktiskt kanske, men Helene tycker att kläderna ger associationer till en helt annan yrkesgrupp.
– Jag känner mig som en snickare! Det här är inte fint för en dam, säger Helene och skrattar. Framför allt tycker hon att färgerna är tråkiga. Helene gillar starka färger, som orange eller rött.
– Det borde vara färger som man blir glad av. Jag skulle vilja ha en topp i orange, kanske. Hon tycker dessutom att både byxor och skjorta har dålig passform. Byxorna är till exempel tajta i midjan men vida över låren. Och skjortan saknar stretchmaterial vilket gör att den spänner över bröst och rygg när hon jobbar.
– De flesta klagar på kläderna. Tjock eller smal, de sitter inte bra på någon. Men att Helene och hennes kollegor klagar hjälper inte. Kläderna ska vara samma på alla Scandics hotell.
– Vi har fått säga vad vi tycker, men det spelar inte så stor roll eftersom alla ska se likadana ut.

Knapparna i skjortan fastnar i saker, och lossnar då och då. Så helst skulle Helene vilja ha en bekväm damtopp i stretch med trekvartsärm och utan knappar.
– Gärna i bomull som inte krymper i tvätten. Vi har en variant på topp här, men alla har krympt till barnstorlekar så ingen kan ha dem på sig. Det bästa tycker Helene vore om kläderna såg så normala ut att hon skulle kunna åka hem i dem.
– Det känns så onödigt att byta om efter jobbet när jag ändå bara ska åka hem och duscha. Om kläderna såg vanliga ut skulle jag bara kunna slänga på mig en kappa och åka hem.

»Det vore kul med lite mer detaljer«

Peter Vallentin är köksmästare på restaurang Maxi i Skövde. Restaurangen ligger i anslutning till en stor mataffär, och maten serveras över disk. Därför tycker Peter att det är viktigt att arbetskläderna ser propra och proffsiga ut.
– Det är många gäster som säger att det är kläderna som sätter statusen på stället, säger han. Peters klädsel består av svart klassisk kockrock, långt förkläde och svarta vaktmästarbyxor med många fickor. Till det har han en hög vit kockmössa av papper. Kläderna har Peter fått välja själv, och han är relativt nöjd med dem.
– Men man vet ju inte riktigt vad som finns att köpa. Det vore kul med lite mer design.

Ett stort problem har dock Peter med sina kläder – värmen. En varm dag i köket rinner svetten och då blir det tungt med kraftiga byxor och en dubbelknäppt kockrock.
– Det vore jätteskönt med ett par lättare och luftigare byxor, kanske i linne. De får gärna vara lite vida. Samma sak gäller kockrocken. I dag kavlar Peter upp ärmarna för att lufta sig lite. Det bästa vore om rocken hade trekvartärmar, tycker han.
– Sedan skulle det vara toppen om det fanns någon form av ventilation under armarna, som sportkläder har. Han skulle gilla en kockrock som var lite mer modern. Kanske med några snygga detaljer, som tydliga sömmar eller sned skärning.
– Jag tycker att det vore fint med ett ljusgrå tyg, kanske med vita ränder eller vita sömmar. Han vill dock gärna behålla både förklädet och kockmössan. Förklädet skulle behöva vara lite mer vattenavstötande, och kockmössan kanske kan få vara i en annan färg.
– Jag vill att kläderna ska se propra ut men ändå vara snygga. Peter gillar i stort sett designerns förslag.
– Kockrocken ser nice ut och byxorna är ju bra med lite extra fickor. Kläderna behöver vara av ett lätt material som tål hårda tag och många tvättar. Men ett par saker skulle han vilja ändra på.
– Vit kockhatt är ett måste! Förklädet har jag aldrig över magen men det är ju en smaksak.

Helenes önskelista

Vanliga dambyxor som är bekväma. Lagom vida över midja, rumpa och lår. Gärna i blått eller svart tyg. Inte så många fickor. Det vore praktiskt om de var så snygga att det gick att åka hem i dem efter jobbet.

En topp hellre än en skjorta. En rolig färg, gärna rött eller orange. Trekvartsärm. Bekväm längd, kanske en liten bit nedanför midjan. Inga knappar, de fastnar och lossnar.

Peters önskelista

Vida byxor i lätt och luftigt material. Fickor, snyggt placerade för att stoppa på sig följesedlar och annat. Färgen ska helst bilda helhet med kockrocken.

Klassisk kockrock men med snygga detaljer som sned eller rundad skärning eller tydliga sömmar. Gärna ljusgrå, kanske med vita ränder eller vita sömmar. Trekvartsärm. Eventuellt någon form av smart ventilation under armarna.

Långt förkläde utan reklam, och gärna i smart, fläckavstötande material.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här