Den vanligaste anmälda skadan i restauranger och hotell beror på vassa föremål. Att man kan skära sig på en kniv är självklart -- men varför spricker glas?
Jerry Eriksson och Karin Lundstedt är forskningsingenjörer på branschens glasforskningsinstitut Glafo och vet vad som får glasen att krasa:
- Temperaturskillnader är en vanlig utlösande faktor. Om tjockleken varierar i botten och på sidorna, särskilt med en skarp övergång, är det mer temperaturkänsligt.
- Det enskilda glaset kan ha inbyggda spänningar, vilket oftast beror oftast på kvalitén i tillverkningsprocessen. Som användare kan man inte se vilket som har spänningar i sig.
- Glas med repor och små kantskador går sönder lättare. Undvik därför att stapla glas samt att packa tätt i diskmaskinen.
Det finns ingen märkning som talar om att ett glas är extra tåligt. Däremot finns varumärken – exempelvis Pyrex och Duralex – samt ”Tempered” vilket betyder härdade glas. De ska vara mer motståndskraftiga, men går å andra sidan sönder i tusen bitar.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.