Arbetspasset På jobbet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så blir glaset till farliga skärvor

Den vanligaste anmälda skadan i restauranger och hotell beror på vassa föremål. Att man kan skära sig på en kniv är självklart -- men varför spricker glas?

Publicerad 16 oktober 2012

Jerry Eriksson och Karin Lundstedt är forskningsingenjörer på branschens glasforskningsinstitut Glafo och vet vad som får glasen att krasa:

  • Temperaturskillnader är en vanlig utlösande faktor. Om tjockleken varierar i botten och på sidorna, särskilt med en skarp övergång, är det mer temperaturkänsligt.
  • Det enskilda glaset kan ha inbyggda spänningar, vilket oftast beror oftast på kvalitén i tillverkningsprocessen. Som användare kan man inte se vilket som har spänningar i sig.
  • Glas med repor och små kantskador går sönder lättare. Undvik därför att stapla glas samt att packa tätt i diskmaskinen.

Det finns ingen märkning som talar om att ett glas är extra tåligt. Däremot finns varumärken – exempelvis Pyrex och Duralex – samt ”Tempered” vilket betyder härdade glas. De ska vara mer motståndskraftiga, men går å andra sidan sönder i tusen bitar.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här