På jobbet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så blir glaset till farliga skärvor

Den vanligaste anmälda skadan i restauranger och hotell beror på vassa föremål. Att man kan skära sig på en kniv är självklart -- men varför spricker glas?

Publicerad 16 oktober 2012

Jerry Eriksson och Karin Lundstedt är forskningsingenjörer på branschens glasforskningsinstitut Glafo och vet vad som får glasen att krasa:

  • Temperaturskillnader är en vanlig utlösande faktor. Om tjockleken varierar i botten och på sidorna, särskilt med en skarp övergång, är det mer temperaturkänsligt.
  • Det enskilda glaset kan ha inbyggda spänningar, vilket oftast beror oftast på kvalitén i tillverkningsprocessen. Som användare kan man inte se vilket som har spänningar i sig.
  • Glas med repor och små kantskador går sönder lättare. Undvik därför att stapla glas samt att packa tätt i diskmaskinen.

Det finns ingen märkning som talar om att ett glas är extra tåligt. Däremot finns varumärken – exempelvis Pyrex och Duralex – samt ”Tempered” vilket betyder härdade glas. De ska vara mer motståndskraftiga, men går å andra sidan sönder i tusen bitar.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.