Arbetspasset På jobbet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Handeksem är den stora yrkeshudsjukdomen”

Städning och köksarbete är högriskyrken för att få handeksem. Hudläkaren Birgitta Meding efterlyser mer medvetenhet hos alla inblandade.

Publicerad 16 oktober 2012

Kockar och kallskänkor ligger i toppskiktet för det som i vetenskapliga termer kallas vattenexponering: 60 – 70 procent kommer i kontakt med vatten under minst två timmar per dag.
Återkommande vattenkontakt torkar ut huden. Torra händer är inte bara ett problem i sig – det skadar också hudens barriärskydd vilket gör det lättare för andra ämnen att tränga igenom.
– Handeksem är den stora yrkeshudsjukdomen, och många har den typen av problem, säger Birgitta Meding.
Hon är hudläkare och har länge forskat om just handeksem. Hon efterlyser mer medvetenhet hos alla inblandade.

Det är nämligen få som anmäler sitt handeksem som arbetsskada; bara ett par hundra per år totalt i Sverige. I en forskarrapport till Arbetsmiljöverket som Meding varit med och skrivit, beskrivs det som ”massiv underrapportering”. Författarna konstaterar att antalet anmälningar är mycket högre i andra länder.
– Det är förstås en väldigt låg siffra om man betänker att cirka 10 procent av befolkningen har handeksem, säger Birgitta Meding.
För att få en bild av underrapporteringen, har en tidigare studie gjorts bland frisörer, ett annat riskyrke. Av dem som hade handeksem var det bara en av tio som anmält det som arbetsskada.

Men även Arbetsmiljöverket behöver lyfta frågorna mer, menar rapportförfattarna. De föreslår bland annat kampanjer riktade till kockar, frisörer, kallskänkor och vårdpersonal. Dessutom behöver inspektörerna hålla mer koll på sådant som rör våtarbete, allergirisker och förekommande ämnen, samt även ta in fakta om tvål, skyddshandskar, krämer och andra skydd.
– Vi föreslår att man ska vara mer uppmärksam på de här frågorna. Många har den här typen av problem. Men om man själv inte har handeksem är det ju lätt att inte tänka på det, säger Birgitta Meding.

Eksemframkallande ämnen

Vatten är inte irriterande i sig, utan det är uttorkningen som skadar huden.
Många frukter och livsmedel innehåller syra eller kan ha hudirriterande egenskaper. Citrusfrukter, tomater, chili, tomat, potatis, fisk och skaldjur. Även här är det den återkommande exponeringen som kan irritera. 
Rå potatis och råa morötter innehåller proteiner som skapar särskild irritation för den som är allergisk mot björkpollen.
Om man utvecklar kontaktallergi så reagerar hela kroppen, inte bara händerna, snabbare mot vissa ämnen. De vanligaste sådana ämnena är sådana som återfinns i andra branscher, exempelvis industrin. Även gummi är dock ett vanligt så kallat allergen, varför man inte bör använda vilka skyddshandskar som helst.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här