Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Rickard får jobb efter praktiken ? lätt som en plätt!

Snart tar eleverna från S:t Görans gymnasium studenten. Men innan dess ska många liter ärtsoppa kokas och åtskilliga kilo sopor ska köras ner i källaren. Praktikveckor, med andra ord. Jobbigt, men roligt. Och ett bra sätt att få jobb på.

Publicerad 11 oktober 2002

Järnvägsrestaurangen på Östra Station i Stockholm invigdes 1935
och inredningen är kvar i original. Allt i äkta funkis.
I köket står Rickard Olofsson, 19 år, från S:t Görans gymnasium. Han går det individuella programmet på gymnasiet. Det innebär att han arbetar fyra dagar i veckan och går i skolan en dag.
? Det är roligare att arbeta än att gå i skolan, säger Rickard.

Jobb efter examen
Han får betyg i teoretiska ämnen som matte, engelska, svenska och gastronomi, men inget fullständigt gymnasiebetyg.
? Det här känns bra, jag har valt rätt yrke. Jag trivs med att laga mat och jag har fått anställning här på Östra Station efter gymnasiet.
Och han får beröm av sina arbetskamrater som tycker att han är duktig och har sinne för yrket.
Det är torsdag. En av dagens rätter är hemgjord ärtsoppa och pannkaka.
? Jag ska steka cirka 400 pannkakor i dag. Vi har gjort 27 liter smet på cirka 60 ägg och allt kommer säkert att gå åt, säger Rickard och häller ut smeten på stekbordet.

100 kilo potatismos
Hotellrevyn får smaka av den hemgjorda ärtsoppan som är underbart god. De har lagat 25 liter ärtsoppa och några anställda på järnvägen åt redan klockan nio på morgonen.
På spisen står en stor kastrull med potatis och kokar. Kockarna gör 100 kilo potatismos om dagen som även ska räcka till korvkiosken utanför huset.
? Vi ska investera i en stimkittel där vi kan göra moset, säger David Möller som är kökschef och handledare för Rickard.
David har tagit emot många elever och de flesta har fungerat bra, säger han. Vissa kan vara lite okoncentrerade, men de lär sig. Det är också tillåtet att göra fel.
? Jag har varit här i tre och ett halvt år som kökschef. Jag sköter inköp, handleder, gör menyer, lägger scheman och så är jag reparatör, säger David.
David gick tvåårig verkstadsteknisk linje på gymnasiet, men kom på att det inte var vad han ville arbeta med. Så David tog jobb som diskare på restaurang Victoria. Efter ett och ett halvt år fick han bli elev i köket hos kökschefen Janne Forsberg som utbildade David till kock.

Östra Station stannar i familjen
Östra Station har drivits av samma familj sedan 1930-talet. Berit Wahlgren har gjort det sedan 1983 och innan dess var det hennes moster Annie Schollin. Båda äkta rospiggar som bevarat allt i ursprungligt skick.
Cirka 300 gäster äter eller fikar här varje dag, en del stamgäster sitter vid bokade bord.
? Vi hade få middagsgäster när jag började, men det har ökat successivt, säger David Möller.
Rickard får också steka falukorv och berättar att stekbordet inte fungerar som det ska. Ett stekfält i mitten är trasigt. Köket byggdes om för sex år sedan och det känns hyggligt planerat.
Rickard tar studenten den 1 juni.
Hur ska du hämtas?
? Ingen aning, det är hemligt, säger Rickard.
? Om jag får önska vill jag bli hämtad i en Cadillac, en cab. Det vore fint.
Restaurangen tillagar mest svensk husmanskost och man använder inga halvfabrikat utan allt lagas från grunden. Det är god stämning i köket och när sångerskan Titiyo spelas på radion är David där och skruvar upp ljudet.
? Lyssna, bästa låten.
? När det är mycket att göra då höjer vi musiken men det hörs inte ut till gästerna. Köket är bra byggt.
Rickards favoritmat är japanskt och på fritiden ser han mycket film på bio och styrketränar. Ibland får Rickard fixa mat åt sina bröder när det är fest. Det är bra med en kock i familjen.

Bildtext: (Foto:Denny Lorentzen)
David Möller är handledare för Rickard Olofsson. Köket är lagom stort, en kock på varje sida om spisen. De jobbar bra ihop.
Pannkakor och ärtsoppa är dagens rätt. Rickard gräddar 400 pannkakor före lunch.
Tvättäkta funkis. Redan vid entrén märks det att byggnaden är från trettio-talet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här