Rätter med citrussyra hör våren till. Men hur matchar man citrustonerna när det kommer till dryck? Svaret stavas chardonnay.
Gräddiga, lite feta rätter får ett härligt lyft av citron – och ett glas chardonnay!
2020 Clotilde Davennne Bourgogne Blanc, Frankrike, 5562, 135 kr, 750 ml.
Chardonnay i elegant tappning. Bourgogne briljerar med intensiv syra, mineralitet, citrusfrukter och tillräcklig koncentration för att matcha smakrika rätter. Möt fräschör i vin med citrussyra i mat, resultatet blir mjukt och fruktdrivet.
2020 Saint Clair Vicar’s Choice Barrel Chardonnay, Nya Zeeland, 2188, 95 kr, 750 ml.
Om man gillar man den smöriga stilen av chardonnay! Här finns röda äpplen, kardemumma och brynt smör. Mycket av allt utan att tulla på fräschör, ett vin som passar feta rätter med tydligt av citrus bland ingredienserna.
2020 Torres Gran Viña Sol Chardonnay, Spanien, 2459, 99 kr, 750 ml.
Trotjänare från Penedès. Stilsäkert vardagsvin som klarar det mesta i matväg. Bland tropiska frukter och inlagda päron lurar intensiv syra som kräver syrligt i mat. Gräddiga pastarätter med tydliga citrustoner passar perfekt till denna spanjor.