Pizzabagaren Atef
tål inte vetemjöl
Trots åtgärderna känner Atef av sin allergi, speciellt om han har arbetat många dagar i sträck. Foto: Mikael Hellsten/Dalarnas Tidningar
Arbetspasset Hälsa
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Pizzabagaren Atef tål inte vetemjöl

När Atef Chit bakar pizzor är det med majsmjöl i degen och munskydd över andningsvägarna.

Publicerad 13 december 2011

Kli i ögonen, ständig snuva och hosta. Atef Chit, pizzabagare och ägare till Königsee pizzeria i Borlänge, uppvisade alla vanliga allergisymtom. Han träffade en rad olika läkare som alla gav honom olika diagnoser; hösnuva, pollen­allergi, doftallergi. Men inga av medicinerna han fick hjälpte på riktigt.
– Till slut mådde jag jättedåligt. Jag började hosta grönt slem, så jag åkte in akut.
Efter en rad negativa allergitester träffade Atef till slut på en läkare som ville prova en annan teori.
– Några sade att jag var allergisk mot mjöl.

Atef fick rådet att undvika mjölet helt. Med andra ord: byta jobb.
– Men det vill jag ju inte, jag älskar mitt jobb. Så i stället började jag fundera på lösningar. Först kom jag på munskydd, så att jag slipper andas in så mycket mjöl.
Sedan började Atef fundera på mjölet, om det skulle gå att använda majsmjöl till utbaket i stället för vetemjöl. Han köpte en påse och tog med sig till läkaren. Det visade sig att han tålde det. Sedan dess används bara majsmjöl när Königsees pizzor bakas ut. I alla fall nästan bara.
– Ibland fuskar de, för det är lättare att använda vetemjöl. Men jag känner det direkt!

I början frågade kunderna ofta om munskyddet, men efter att Atef förklarat slutade frågorna komma. Och vad gäller majsmjölet, tycker i alla fall Atef att det tillför mer än det försämrar.
– Det blir krispigare kanter, och det blir finare eftersom majsmjölet är mycket gulare.
År 2009 flyttade pizzerian dessutom till ny, större lokal, vilket underlättade betydligt. Ventilationen är mycket bättre, och ­degen tillverkas i ett rum långt in, dit Atef sällan går. Men trots det är han långt ifrån bra, framför allt inte när han har jobbat många dagar i rad. Visst slår det honom ibland att han kanske borde byta jobb, men han vet inte vad alternativet skulle vara.
– Förut ville jag bli tandläkare, men jag är för gammal för att börja plugga. Och jag vill absolut inte bli arbetslös. Dessutom gillar jag ju det här.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här