På menyn inläggningar

Picklat på två sätt

Du behöver inte stå en hel dag och pickla grönsaker hinkvis, gör en liten burk då och då.

Publicerad 31 augusti 2019

Morötter i aromatisk honungslag

Morötter i aromatisk honungslag och råmarinerade rotsaker på asiatiskt vis.

Till morötterna använder vi fänkålsfrö, chiliflingor och citrontimjan som smaksättare i honungslagen. Andra goda kryddor är anis, apelsin, citronskal, dragon, korianderfrö, kryddnejlika, libbsticka, saffran, rosmarin, salvia, timjan och vitlök.

  • 400 g morötter, palsternacka eller blomkål
  • 1 msk salt
  • 1 stjälk selleri, tunt skivad
  • 1 klyfta vitlök

Honungslag

  • ½ dl strösocker
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • 2 msk honung
  • 1 dl vatten eller pressad apelsin
  • 1 klyfta vitlök tunt skivad
  • smaksättare efter behag

Gör så här:

  1. Skala morötterna och skär i fina stavar.
  2. Koka upp 8 dl vatten med 1 msk salt och koka morotsstavarna någon minut tills de mjuknat lite. Lägg ner sellerin sista 10 sekunderna. Häll av i durkslag.
  3. Koka upp alla ingredienser till honungslagen och låt sjuda några minuter. Arrangera morötterna i en rengjord burk. Slå på den heta lagen. Låt stå minst en timme.

Det är också gott att pickla enbart halvmogen mango eller enbart morötter i lagen.

Råmarinerade rotsaker på asiatiskt vis

  • 400 g skalade jordärtskockor, morötter eller kålrot
  • ¾ dl fryst havtorn eller fintärnad halvmogen mango
  • 1 tsk nålstrimlat apelsinskal, det vita bortskuret

Chililag

  • 1 ½ dl risvinäger
  • ½ dl socker
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 msk nålstrimlad färsk ingefära
  • chiliflingor eller finhackad chili
  • eventuellt 1 liten stjärnanis

Undvik urk på burk

Riktigt ren burk ger längre hållbarhet. Skölj burken med kokande vatten precis före användning.

Gör så här:

  1. Koka upp alla ingredienser till lagen och låt svalna.
  2. Skala rotsakerna och skiva mycket tunt.
  3. Lägg rotsakerna i en glasburk och slå över lagen. Låt dra minst en halvtimme.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här