På menyn inläggningar

Picklat på två sätt

Du behöver inte stå en hel dag och pickla grönsaker hinkvis, gör en liten burk då och då.

Publicerad 31 augusti 2019 Kommentera

Morötter i aromatisk honungslag

Morötter i aromatisk honungslag och råmarinerade rotsaker på asiatiskt vis.

Till morötterna använder vi fänkålsfrö, chiliflingor och citrontimjan som smaksättare i honungslagen. Andra goda kryddor är anis, apelsin, citronskal, dragon, korianderfrö, kryddnejlika, libbsticka, saffran, rosmarin, salvia, timjan och vitlök.

  • 400 g morötter, palsternacka eller blomkål
  • 1 msk salt
  • 1 stjälk selleri, tunt skivad
  • 1 klyfta vitlök

Honungslag

  • ½ dl strösocker
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • 2 msk honung
  • 1 dl vatten eller pressad apelsin
  • 1 klyfta vitlök tunt skivad
  • smaksättare efter behag

Gör så här:

  1. Skala morötterna och skär i fina stavar.
  2. Koka upp 8 dl vatten med 1 msk salt och koka morotsstavarna någon minut tills de mjuknat lite. Lägg ner sellerin sista 10 sekunderna. Häll av i durkslag.
  3. Koka upp alla ingredienser till honungslagen och låt sjuda några minuter. Arrangera morötterna i en rengjord burk. Slå på den heta lagen. Låt stå minst en timme.

Det är också gott att pickla enbart halvmogen mango eller enbart morötter i lagen.

Råmarinerade rotsaker på asiatiskt vis

  • 400 g skalade jordärtskockor, morötter eller kålrot
  • ¾ dl fryst havtorn eller fintärnad halvmogen mango
  • 1 tsk nålstrimlat apelsinskal, det vita bortskuret

Chililag

  • 1 ½ dl risvinäger
  • ½ dl socker
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 msk nålstrimlad färsk ingefära
  • chiliflingor eller finhackad chili
  • eventuellt 1 liten stjärnanis

Undvik urk på burk

Riktigt ren burk ger längre hållbarhet. Skölj burken med kokande vatten precis före användning.

Gör så här:

  1. Koka upp alla ingredienser till lagen och låt svalna.
  2. Skala rotsakerna och skiva mycket tunt.
  3. Lägg rotsakerna i en glasburk och slå över lagen. Låt dra minst en halvtimme.
Fråga om jobbet.
81
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här