Du behöver inte stå en hel dag och pickla grönsaker hinkvis, gör en liten burk då och då.
Morötter i aromatisk honungslag
Till morötterna använder vi fänkålsfrö, chiliflingor och citrontimjan som smaksättare i honungslagen. Andra goda kryddor är anis, apelsin, citronskal, dragon, korianderfrö, kryddnejlika, libbsticka, saffran, rosmarin, salvia, timjan och vitlök.
- 400 g morötter, palsternacka eller blomkål
- 1 msk salt
- 1 stjälk selleri, tunt skivad
- 1 klyfta vitlök
Honungslag
- ½ dl strösocker
- 2 dl äppelcidervinäger
- 2 msk honung
- 1 dl vatten eller pressad apelsin
- 1 klyfta vitlök tunt skivad
- smaksättare efter behag
Gör så här:
- Skala morötterna och skär i fina stavar.
- Koka upp 8 dl vatten med 1 msk salt och koka morotsstavarna någon minut tills de mjuknat lite. Lägg ner sellerin sista 10 sekunderna. Häll av i durkslag.
- Koka upp alla ingredienser till honungslagen och låt sjuda några minuter. Arrangera morötterna i en rengjord burk. Slå på den heta lagen. Låt stå minst en timme.
Det är också gott att pickla enbart halvmogen mango eller enbart morötter i lagen.
Råmarinerade rotsaker på asiatiskt vis
- 400 g skalade jordärtskockor, morötter eller kålrot
- ¾ dl fryst havtorn eller fintärnad halvmogen mango
- 1 tsk nålstrimlat apelsinskal, det vita bortskuret
Chililag
- 1 ½ dl risvinäger
- ½ dl socker
- 1 dl vatten
- 2 tsk salt
- 2 msk nålstrimlad färsk ingefära
- chiliflingor eller finhackad chili
- eventuellt 1 liten stjärnanis
Undvik urk på burk
Riktigt ren burk ger längre hållbarhet. Skölj burken med kokande vatten precis före användning.
Gör så här:
- Koka upp alla ingredienser till lagen och låt svalna.
- Skala rotsakerna och skiva mycket tunt.
- Lägg rotsakerna i en glasburk och slå över lagen. Låt dra minst en halvtimme.