Bästa bärvinägern!
Bästa bärvinägern. Foto: Linus Meyer
På menyn inläggningar

Bästa bärvinägern!

Även om du är en glad nybörjare i köket kan du imponera löjligt mycket på omgivningen genom att göra en egen aromatisk vinäger.

Publicerad 31 augusti 2019

Smakkompisar

  • Hallon: Anis, citrongräs, chipotle, citrontimjan, dragon, grönpeppar, limeblad, schalottenlök.
  • Körsbär: Citrontimjan, grönpeppar, kanel, lagerblad, kryddnejlika, kryddpeppar, muskotblomma, stjärn­anis, timjan.
  • Björnbär: Apelsinskal, enbär, libbsticka, timjan.
  • Blåbär: Citron, dragon, enbär, timjan. PS. Svartpeppar passar till alla dessa bär.

Den färdiga vinägern passar i salladsdressingar, men du kan även piffa upp såser eller grytor med ett par droppar. Det går fint att använda frysta bär som tinas direkt i vinägern.

  • 4 dl vinäger, gärna äppelcider
  • 400 g bär eller tärnad mogen aromatisk frukt
  • 1 dl råsocker
  • Smaksättare, se förslag här intill.

Gör så här:

  1. Plocka bort bär som inte håller måttet. Skölj bären försiktigt i kallt vatten. Lägg dem i en glasburk med smaksättare och slå på vinägern. Sätt på tätt lock. Låt stå mörkt i rumstemperatur 2–3 dygn.
  2. Mosa bären och låt rinna av i en finmaskig sil eller kaffefilter.
  3. Koka upp vinägern med sockret och sjud sakta i 3 minuter. Slå upp den heta vinägern på rena små flaskor. Förvara i kyl.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här