Även om du är en glad nybörjare i köket kan du imponera löjligt mycket på omgivningen genom att göra en egen aromatisk vinäger.
Smakkompisar
- Hallon: Anis, citrongräs, chipotle, citrontimjan, dragon, grönpeppar, limeblad, schalottenlök.
- Körsbär: Citrontimjan, grönpeppar, kanel, lagerblad, kryddnejlika, kryddpeppar, muskotblomma, stjärnanis, timjan.
- Björnbär: Apelsinskal, enbär, libbsticka, timjan.
- Blåbär: Citron, dragon, enbär, timjan. PS. Svartpeppar passar till alla dessa bär.
Den färdiga vinägern passar i salladsdressingar, men du kan även piffa upp såser eller grytor med ett par droppar. Det går fint att använda frysta bär som tinas direkt i vinägern.
- 4 dl vinäger, gärna äppelcider
- 400 g bär eller tärnad mogen aromatisk frukt
- 1 dl råsocker
- Smaksättare, se förslag här intill.
Gör så här:
- Plocka bort bär som inte håller måttet. Skölj bären försiktigt i kallt vatten. Lägg dem i en glasburk med smaksättare och slå på vinägern. Sätt på tätt lock. Låt stå mörkt i rumstemperatur 2–3 dygn.
- Mosa bären och låt rinna av i en finmaskig sil eller kaffefilter.
- Koka upp vinägern med sockret och sjud sakta i 3 minuter. Slå upp den heta vinägern på rena små flaskor. Förvara i kyl.