Porträttet | Ur artikelarkivet INBOX
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nalinee gör så att rödbetorna blommar

Publicerad 7 juni 2007

MANGON BLIR EN snäcka, purjolöken en palm och en grov rödbeta får formen av en skir ros. Nalinee Nuthong, utbildad grönsakskonstnär, tror att de fl esta frukter och grönsaker kan bli vackra.
– Det mesta går nog att göra om man bara har tid och intresse, säger hon.

NALINEE ÄR THAILÄNDSKA i grunden, men har bott i Japan i tolv år. Till Sverige och Sundsvall kom hon för snart tre år sedan. Utan att kunna särskilt mycket svenska öppnade hon restaurangen Nalinees Taste of thai.
– Det är fortfarande svårt med svenskan, men jag försöker lära mig lite varje dag, säger Nalinee. När det är svårt att hitta de rätta orden använder hon engelska eller så fyller sambon Johan i. Han har kommit ner till restaurangen efter sitt vanliga jobb för att hjälpa till. Fler och fl er Sundsvallsbor har fått upp ögonen för Nalinees mat.
– Det går bättre och bättre. Nu är det ganska mycket att göra här, säger hon.

NALINEE HAR plockat fram en rödbeta på en tallrik och en liten kniv för att visa det som blivit hennes varumärke: konstfullt skurna frukter och grönsaker som hon dekorerar tallrikar och bufféer med.
– Det är en gammal thailändsk sed, säger Nalinee samtidigt som hon försiktigt skalar rödbetan och rundar till den. Själv fi ck hon lära sig hantverket som en del av en femårig köksutbildning i Thailand. Men det var inte förrän hon kom till Sverige som hon började skulptera på allvar.
– Vi åt på en annan thairestaurang i Sundsvall och de hade inte garnerat så mycket. Då kom jag på att jag kan göra det för att få folk att komma till mig.

OCH GÄSTERNA gillar det. Många frågar om de får ta med sig sin morotsros hem, andra frågar om Nalinee kan lära dem göra egna. Det gör hon gärna.
– De kan få komma hit efter lunchen så lär jag dem. Jag tror att alla som verkligen vill kan lära sig, bara man tar sig tid. De Sundsvallsbor som inte vill lära sig kan specialbeställa egna grönsaksskulpturer hos Nalinee. Kanske för att piffa upp en fest eller en studentbuffé.
– Det är bra för det är inte så dyrt, samtidigt som det ser väldigt lyxigt ut, säger Nalinee.

METODISKT skär hon små snitt i rödbetan utifrån ett cirkelmönster. Tydliga blad börjar ta form. Nalinee berättar att den ökande kundkretsen har tvingat henne att dra ner på de vanliga dekorationerna. För det tar tid. De enkla sakerna, som en rödbetsros, tar runt fem minuter att göra. Mer avancerade saker kan ta ett par timmar eller mer.
– Men för mig är det, vad säger man, relaxing. Jag slappnar av när jag gör dekorationer, säger Nalinee.

PÅ FATET FRAMFÖR henne ligger en perfekt, blodröd ros. Det är svårt att tänka sig att den för en stund sedan var en rödbeta.
– Så, det är inte så svårt. Lägg den i en skål med vatten i kylen så håller den sig jättelänge, säger Nalinee. Rödbetan är egentligen inte hennes favorit.
– Jag tycker att det är roligast med vattenmelon eller papaya. Men det är ganska dyrt här i Sverige, säger Nalinee. Ibland beställer hon grönsaker eller frukter från en asiatisk butik i närheten, men oftast blir det grönsaker från den vanliga mataffären.
– Man får anpassa sig. Jag har börjat använda potatis, morötter och andra rotfrukter. Nu funderar jag på att prova blomkål och så kanske jag ska göra något i ost.

NALINEE NUTHONG

Ålder: 40 år. Familj: Sambon Johan och sonen Ken, 6 år. Gör: Driver restaurangen Nalinees Taste of thai i Sundsvall. Äter helst: Ute på andra restauranger för att få inspiration. Hemma blir det blandat thai och svenskt. »Jag gillar Janssons frestelse och tunnbröd.«

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här