”Mycket färgglada 
drinkar i roliga glas”
Foto: Johan Wingborg
Trend
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Mycket färgglada drinkar i roliga glas”

När Michael Andersson i baren bytt ut de svarta byxorna, skjortan och slipsen mot långa trekvartsshorts och pikétröja -- då vet man att sommaren kommit till stan.

Publicerad 25 juni 2009

– Halmstad är ju en typisk sommarstad och det märks på beställningarna. Det blir mycket färgglada drinkar med juicer, frukter och sugrör i roliga glas, säger Michael Andersson som tog sina första steg i branschen redan som 18-åring. Nu är han ett välkänt ansikte för stamgästerna på klassiska Mårtenson nära Norre Port.

Men med sommarvärmen dyker det också upp massor av semesterfirande människor från när och fjärran.
– Dom tar med sig det som är inne i Stockholm, Göteborg och Malmö hit till stan. Någon sommar var det till exempel väldigt populärt i Stockholm att dricka rosévin blandat med Fanta – snart hade vi också anammat den grejen.
Michael tror att rosévinstrenden håller i sig även i sommar.
– Sedan tror jag på den spanska Cava-champagnen och en klassisk drink som Mojito. Smaksatt vodka och rom kommer säkert att fungera fint i sommar också.

Michael klarar ungefär 250 olika drinkar utan att slå i böcker.
– Skulle det dyka upp en beställning på något jag aldrig hört talas om drar jag mig inte för att fråga: Vilken färg? Vilken smak? Det kan bli lite udda beskrivningar, men man brukar hitta fram till något så att gästen blir nöjd.
Överhuvudtaget gillar Michael att utvecklas i sin yrkesroll: Gå på mässor, hålla sig informerad om nya produkter, kolla internet efter fräscha recept och mäta sina krafter med andra kollegor på tävlingar.
– Segern i Västsvenska mästerskapen i Göteborg för tre år sedan är jag mest nöjd med, säger han innan kvällens skift väntar.
Finns det egentligen något tråkigt med det här jobbet?
– Om jag sa nej skulle jag ljuga. Att skära upp frukt för kvällens garnering är inte roligt – men det måste förstås göras.

Michaels tips »i stället för GT«

Halländsk sommarnatt
  • 2 cl Hallands fläder
  • 2 cl Sourz pineapple
  • 2 cl Sourmix (citronjuice)
  • Sprite, fruktsoda eller liknande
  • En skvätt cava
  • Garnering: En skiva ananas på glaskanten och några blad thaibasilika på toppen.

Skaka ingredienserna i en shaker och sila upp blandningen i ett glas med isbitar. Fyll upp med Sprite, fruktsoda eller liknande. Lite cava på toppen – gärna Freixenet Carta Nevada.

Michaels kommentar: Enkel att göra. Garneringen ger drinken en fräsch doft.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.