”Mycket färgglada
drinkar i roliga glas”
Foto: Johan Wingborg
Trend
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Mycket färgglada drinkar i roliga glas”

När Michael Andersson i baren bytt ut de svarta byxorna, skjortan och slipsen mot långa trekvartsshorts och pikétröja -- då vet man att sommaren kommit till stan.

Publicerad 25 juni 2009

– Halmstad är ju en typisk sommarstad och det märks på beställningarna. Det blir mycket färgglada drinkar med juicer, frukter och sugrör i roliga glas, säger Michael Andersson som tog sina första steg i branschen redan som 18-åring. Nu är han ett välkänt ansikte för stamgästerna på klassiska Mårtenson nära Norre Port.

Men med sommarvärmen dyker det också upp massor av semesterfirande människor från när och fjärran.
– Dom tar med sig det som är inne i Stockholm, Göteborg och Malmö hit till stan. Någon sommar var det till exempel väldigt populärt i Stockholm att dricka rosévin blandat med Fanta – snart hade vi också anammat den grejen.
Michael tror att rosévinstrenden håller i sig även i sommar.
– Sedan tror jag på den spanska Cava-champagnen och en klassisk drink som Mojito. Smaksatt vodka och rom kommer säkert att fungera fint i sommar också.

Michael klarar ungefär 250 olika drinkar utan att slå i böcker.
– Skulle det dyka upp en beställning på något jag aldrig hört talas om drar jag mig inte för att fråga: Vilken färg? Vilken smak? Det kan bli lite udda beskrivningar, men man brukar hitta fram till något så att gästen blir nöjd.
Överhuvudtaget gillar Michael att utvecklas i sin yrkesroll: Gå på mässor, hålla sig informerad om nya produkter, kolla internet efter fräscha recept och mäta sina krafter med andra kollegor på tävlingar.
– Segern i Västsvenska mästerskapen i Göteborg för tre år sedan är jag mest nöjd med, säger han innan kvällens skift väntar.
Finns det egentligen något tråkigt med det här jobbet?
– Om jag sa nej skulle jag ljuga. Att skära upp frukt för kvällens garnering är inte roligt – men det måste förstås göras.

Michaels tips »i stället för GT«

Halländsk sommarnatt
  • 2 cl Hallands fläder
  • 2 cl Sourz pineapple
  • 2 cl Sourmix (citronjuice)
  • Sprite, fruktsoda eller liknande
  • En skvätt cava
  • Garnering: En skiva ananas på glaskanten och några blad thaibasilika på toppen.

Skaka ingredienserna i en shaker och sila upp blandningen i ett glas med isbitar. Fyll upp med Sprite, fruktsoda eller liknande. Lite cava på toppen – gärna Freixenet Carta Nevada.

Michaels kommentar: Enkel att göra. Garneringen ger drinken en fräsch doft.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här